La Repubblica: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας
Μια άλλη διάσταση της συνάντησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον, φέρνει στο φως η εφημερίδα La Repubblica. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να συζητά στην G7 το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο εξέτασαν και οι Ζελένσκι - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται να το παναφέρει εν όψει της 24ης Φεβρουαρίου, επετείου της ρωσικής εισβολής.
Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενεί η ταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία διερωτάται εάν πρέπει να πάρουμε αυτές τις δηλώσεις ως την αρχή μιας νέας πορείας, που στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης ή ως πολιτική τοποθέτηση, για να δοθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον εξακολουθούν να αναζητούν ειρήνη, την οποία απέρριψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη για διαπραγματεύσεις αλλά Δύση και Ουκρανία δεν θέλουν
Η απάντηση είναι πιθανώς καταφατική και στις δύο περιπτώσεις, με την έννοια ότι οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν ποτέ να εργάζονται για μια διπλωματική λύση του πολέμου, την οποία είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν. ακόμη και πριν από την εισβολή. Και ο Ζελένσκι έκανε το ίδιο, παρουσιάζοντας το σχέδιό του, 10 σημείων, στη, G20 στο Μπαλί, τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η Μόσχα αρνείται ακόμη και να παραδεχτεί ενδεχόμενη διπλωματική, διότι αυτήν τη στιγμή, χάνει στο έδαφος και δεν θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε αδύναμη θέση. Μάλλον, ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο, να γονατίσει τους Ουκρανούς με το κρύο και την έλλειψη φωτός και νερού, και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα επίθεση γύρω στον Φεβρουάριο, προκειμένου να επιβάλει την πραγματικότητα που προτιμά ο Πούτιν στο έδαφος.
Τα δέκα σημεία του Ζελένσκι
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια επιχείρηση «ώθησης», ενθαρρύνοντας τον Ζελένσκι να πει ότι θέλει ειρήνη. Ο Ουκρανός ηγέτης είχε πράγματι μεταβεί στις ΗΠΑ για να λάβει περισσότερα όπλα και να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να μην τον εγκαταλείψουν, αλλά για πολιτικούς λόγους είχε ξεκάθαρο συμφέρον να δώσει σήμα στον κόσμο ότι ο πόλεμος δεν είναι το μόνο πράγμα στο μυαλό του.
Washington Post: Τα τρία σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Στη συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών, συζήτησε ξανά το σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο ζητά πυρηνική και ραδιενεργή ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια, ενεργειακή ασφάλεια, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, εδαφική ακεραιότητα, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα, δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, εκτίμηση και αποζημίωση για οικολογική ζημιά που υπέστη, πρόληψη μελλοντικής κλιμάκωσης, κ.ά.
Αυτές οι ιδέες αναθεωρήθηκαν και ενημερώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και την Πέμπτη ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι τις είχε συζητήσει με τους συναδέλφους του στη G7: «Δεν θέλω να δώσω προθεσμίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι μελετάμε όσα έχει προτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος. Μόλις μίλησα με τους εταίρους μας της G7 και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν».
Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Νομίζω ότι οι χώρες όλου του κόσμου βλέπουν, για άλλη μια φορά, ότι οι Ουκρανοί θέλουν ειρήνη. Κανείς δεν τη θέλει περισσότερο από τον Ζελένσκι και τον λαό του, υποφέρουν από την επιθετικότητα. Αλλά πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής».
Ο Μπλίνκεν συζήτησε πώς να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με συναδέλφους από τη G7 και στη συνέχεια και με συναδέλφους του από την Κίνα και την Τουρκία. Το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τη συμμαχία του με τη Μόσχα, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι ήταν πάντα υπέρ της αναζήτησης διπλωματικής λύσης.
Κατά τη διάρκεια των εμπιστευτικών συνομιλιών που έγιναν σε διάφορα γραφεία τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας υπογράμμισαν ότι δεν ήταν σε θέση να υπαγορεύσουν στον Πούτιν πώς θα συμπεριφερθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Ζελένσκι ετοιμάζει μια ενημερωμένη έκδοση του σχεδίου του που θα παρουσιάσει την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου.