Κατσέλη για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεν είμαστε προετοιμασμένοι»
Η πρώην υπουργός κατέθεσε την πρότασή της για την επόμενη μέρα των εκλογών σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου.
Στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην επόμενη ημέρα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη.
Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πρόσφατα της απονεμήθηκε το αριστείο «Ιωάννης Καποδίστριας» για την προσφορά της στις επιστήμες, τόνισε στο Action 24 πως οι επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, θα είναι άμεσες και στη χώρα μας.
«Αναρωτιέμαι αν μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση του πολέμου που βλέπουμε σήμερα, έχουμε εμείς ως χώρα ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας. Αυτή η κλιμάκωση του πολέμου θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στη χώρα μας. Μεταναστευτικές, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές και δεν προετοιμαζόμαστε γι' αυτές», ανέφερε αρχικά η Λούκα Κατσέλη.
Η πρώην υπουργός συμπλήρωσε πως αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το επιχειρησιακό σχέδιο: «Εδώ και δύο μέρες μαίνεται μια φωτιά που έχει κάψει την Κορινθία. Φίλοι που πήγαν ως εθελοντές, μου είπαν ότι ουσιαστικά δεν ήξερε κανένας πού να πάει. Ήταν χάος. Δεν είναι μόνο θέμα υποστελέχωσης ή υποχρηματοδότησης της Πυροσβεστικής. Είναι η έλλειψη επιχειρησιακών σχεδίων σε επίπεδο κάθε περιφέρεια για όλα τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Θα έλεγα στον φίλο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως αν πραγματικά θέλουμε να υπάρξει ελάχιστη ανθρώπινη ασφάλεια, πρέπει για κάθε περιφέρεια, για κάθε δήμο να δοθεί ένα πρότυπο ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Για τις πλημμύρες, για τις φωτιές... Δεν είναι δυνατόν να είμαστε απροετοίμαστοι».
«Χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση»
Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας: «Η πλειοψηφία του κόσμου θέλει μια ισχυρή αντιπολίτευση και μια μεγάλη πλειοψηφία θέλει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση που υπάρχει στον χώρο της κεντροαριστεράς ή της αριστεράς γενικότερα, είναι μια κατακερματισμένη εικόνα, όπου 4-5 κόμματα πηγαίνουν να αντλήσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν είναι βιώσιμο. Και η δεξαμενή μικραίνει. Υπάρχει βαθύτατη κρίση εμπιστοσύνης ως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και ως προς την ικανότητα των κυβερνήσεων να έχουν αποτελεσματικά αποτυπώματα, όσον αφορά τα επίπεδα διαβίωσης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όσον αφορά τις ανισότητες, την ανασφάλεια».
Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, τρία είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας. «Το πρώτο σενάριο είναι διά απορροφήσεως. Δηλαδή ένας εκ των δύο πόλων, με τον καινούργιο αρχηγό, να αποκτήσει μια δυναμική και να αντλήσει ψηφοφόρους από τον άλλο χώρο. Το βλέπω μάλλον δύσκολο, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές».
Το δεύτερο σενάριο είναι «διά της συγχωνεύσεως. Τα δύο μεγάλα κόμματα, με τους καινούργιους αρχηγούς που θα έχουν, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πουν ότι πάνε σε προγραμματική σύγκλιση, σε μια εκλογική συμμαχία. Δεδομένων των προσωπικοτήτων που είναι στο προσκήνιο, αν και θα ήταν ευκταίο, το βλέπω δύσκολο. Το προσπάθησε ο Τσίπρας πριν τις εκλογές λόγω της απλής αναλογικής, αλλά δεν έγινε. Το κάθε κόμμα θέλει να είναι ο κύριος κορμός έκφρασης».
«Προγραμματική συνδιάσκεψη εκτός κομμάτων»
Όσο για το τρίτο σενάριο, η Λούκα Κατσέλη σχολίασε: «Πιστεύω ότι κόσμος πρέπει να έχει ένα αξιόπιστο ψηφοδέλτιο να ψηφίσει στις εκλογές. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, άνθρωποι της κοινωνίας που δεν έχουν οι ίδιοι εμπλακεί στις κομματικές διαδικασίες, να πάρουν μια πρωτοβουλία. Να είναι ο καταλύτης. Μια ομπρέλα, που ουσιαστικά θα καταθέσουν να γίνει προγραμματική συνδιάσκεψη εκτός κομμάτων -μετά από διάλογο βέβαια- και πρόσκληση στα κόμματα να συμμετέχουν. Να γίνει συνδιάσκεψη, σύνθεση απόψεων με θεματικές στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και αυτό σιγά σιγά να μετεξελιχθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Εκεί θα κληθούν τα κόμματα να υποβάλλουν υποψηφιότητες για βουλευτές, ανάλογα με τη δυναμική που έχουν. Αν ένα από τα κόμματα αποκτήσει τεράστια δυναμική, τότε αυτό το σενάριο δεν θα περπατήσει. Αν παραμείνει έτσι όπως είναι σήμερα, μια τέτοια πρόταση μπορεί να δουλέψει, γιατί θα έχουν κίνητρα τα κόμματα να αυξήσουν την εκλογική τους βάση».
Καταλήγοντας, η Λούκα Κατσέλη σχολίασε για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάζονται ηγεσίες που θα είναι αξιόπιστες και υπέρ ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου. Και που θα είναι έτοιμες να παράξουν πολιτική προς όφελος του κόσμου».