Κυβέρνηση: Μετά τους ομόφυλους, οι αγρότες - Τα σχέδια αντιμετώπισης των τρακτέρ
H κυβέρνηση έπαιξε τα ρέστα της στις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης των αγροτών, δείχνοντας στους συνομιλητές της από τα μπλόκα ότι πάνω στο τραπέζι είναι το ξύσμα από τον πάτο του βαρελιού.
Απέναντι στις αποφάσεις όμως για παρέλαση των τρακτέρ στην Αθήνα, οργανωμένη παρουσία στα τελωνεία, στα λιμάνια και στις εθνικές οδούς, το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξει το χαρτί της νομιμότητας, που σημαίνει και σκληρότερη στάση απέναντι στη μορφή των κινητοποιήσεων που μπορεί να μπλοκάρει την οικονομία.
Το έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στο Action24 επανάλαβε το κυβερνητικό δόγμα «ανοιχτός διάλογος-ανοιχτοί δρόμοι και υπενθύμισε στα μπλόκα ότι από τη μια αυτή η τακτική απέφερε οφέλη στον αγώνα τους ενώ από την άλλη προειδοποίησε ότι «έκνομες ενέργειες, όπως η παρακώλυση συγκοινωνιών, θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της δημόσιας τάξης».
Σε δεύτερο χρόνο και πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφραζε την αισιοδοξία του αλλά ξεκαθάριζε προς την πλευρά των αγροτών ότι ότι «εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε και έχουμε υποχρέωση τήρησης της νομιμότητας σε ανοιχτούς δρόμους».
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων ρίχνουν γέφυρες επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η κινητοποίησή τους να μην ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
Κατά πληροφορίες φαίνεται ότι είναι στα σκαριά μια συνάντηση μέσα στην ημέρα, είτε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είτε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας, έλεγε ότι: «στη δημοκρατία οι κοινωνικές ομάδες έχουν δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται».
Σε κάθε περίπτωση αναζητείται ένα μοντέλο προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης. Άλλωστε δεν θα υπάρχει μόνο ένα μέτωπο στο οποίο θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι αρχές, καθώς την Τρίτη που θα διοργανώνεται το συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες κινητοποιήσεις με μπλόκα σε τελωνεία, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς αγρότες απομακρυσμένων περιοχών, που δεν θα λάβουν μέρος στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Αναμενόμενο το «τραύμα» στη βουλή
Από την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αποτίμησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της ηγετικής ομάδας, παρά τα τραύματα που αφήνει στη γαλάζια πλειοψηφία, να στρέψει τους προβολείς στις διαρροές που είχαν τα κόμματα στα αριστερά της και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά το «κάρφωμα» Μητσοτάκη για το κρυφτούλι Ανδρουλάκη, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε βούτυρο στο ψωμί στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία σχολίαζαν αιχμηρά ότι το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από το 68% των βουλευτών της συμπολίτευσης, ενώ την ίδια στιμγή το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο συγκέντρωσε χαμηλότερο ποσοστό που έφτασε το 66%.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το »τραύμα» των απωλειών στην ψηφοφορία δεν είναι βαθύ και επιμένουν πως αυτό που έχει σημασία είναι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου που αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα της Ελλάδας προς την ισονομία και την προστασία των παιδιών.
Στο μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά και την πύρινη ομιλία του κατά στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να υποβαθμιστεί ο θόρυβος, και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ερωτηθείς μετά το τέλος της ψηφοφορίας αρκέστηκε σε μια λακωνική φράση: ο καθένας έχει την άποψή του.