Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση με Σούνακ - Το παρασκήνιο και το νέο «όχι» Μητσοτάκη
Νέα διάσταση στη διπλωματική διαμάχη Λονδίνου - Αθήνας, που ξεκίνησε με την «απρεπή» κίνηση - όπως τη χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές - να ακυρωθεί η προγραμματισμένη (για το μεσημέρι της Τρίτης 28/11) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ δίνει δημοσίευμα του BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν επρόκειτο να συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό δεν έγινε δεκτό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πάντως το BBC σε άρθρο του επιβεβαιώνει ότι ο λόγος που οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά. Όμως, η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC «είχε εκνευρίσει» τον Ρίσι Σούνακ, προσθέτει το βρετανικό μέσο στο άρθρο του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα μοναδικά αυτά εκθέματα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα. Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα Γλυπτά αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Η δήλωση Μητσοτάκη και το σχόλιο από κυβερνητικές πηγές
Μόλις έγινε γνωστή η ακύρωση της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς ενοχλημένος, δήλωσε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
»Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
«Φάουλ» και «πολιτικά απρεπής» η στάση Σούνακ
Ειδικότερα, για «φάουλ» και για «πολιτικά απρεπή» ενέργεια κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ακύρωση της (προγραμματισμένης) συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ. Προσθέτουν δε με νόημα ότι οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο και όχι με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού προφανώς οφείλεται στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC One, στην οποία όμως όπως υπογραμμίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφοριών, το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά στην βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο, με το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως μεταδίδεται από την ελληνική πλευρά μάλιστα αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Πότε ενημερώθηκε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ενημέρωσε για την ακύρωση του ραντεβού που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντούσε τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κίρς Στάμερς.
Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στη Αθήνα Μάθιου Λοτζ στην επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ζήτημα της ελληνικής διεκδίκησης να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τη Μόνα Λίζα: «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».