Κυβέρνηση: Εικόνα αρρυθμίας από το ξαφνικό υπουργικό «αντάρτικο» υπέρ των Σωμάτων Ασφαλείας
Μία απίστευτη εικόνα παρουσίασε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση με υπουργούς να ζητούν από το Μαξίμου να δοθούν αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Εκνευρισμός στην πρωθυπουργική έδρα για το περίεργο και συντονισμένο «αντάρτικο».

Σε μίνι – ενδοκυβερνητική κρίση που δείχνει να «καίει» το «χαρτί» των αυξήσεων, εξελίσσονται οι εξαγγελίες για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στον χορό των αντιδράσεων από τα σώματα ασφαλείας για την εξαίρεση τους, μπήκαν ξαφνικά υπουργοί (!) και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).
Και ενώ η κυριακάτικη ανασκόπηση του Πρωθυπουργού, είχε την γενική αναφορά για τις 22 αυξήσεις που συνολικά έχουν λάβει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2023 έως σήμερα και: «…Αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια», δέκα βουλευτές αλλά και δυο υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και ένας εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, εξέπεμψαν ένα μπαράζ μηνυμάτων αντίδρασης, ζητώντας εδώ και τώρα, να πάρουν το «200ευρω Δένδια» και όσοι υπηρετούν στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό.
«Εν χορδαίς και οργάνοις»
Το πρώτο χτύπημα ήταν διπλωματικό, από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά ακολούθησε η ηχηρή αντίδραση, νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον νέο υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, στην ΕΡΤ ότι «…Δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ηρώδου Αττικού.
Ο συναγερμός στην πρωθυπουργική έδρα, άλλαξε επίπεδο, όταν μερικές ώρες αργότερα, τη διαδέχτηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέσω της πλατφόρμας «Χ», ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητούσε την άμεση επέκταση των αυξήσεων και στα σώματα ασφαλείας. «Μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Οι δημόσιες τοποθετήσεις Κικίλια – Γεωργιάδη, λειτούργησαν ως «φιτίλι», καθώς ξεκίνησε ένα σχεδόν συντονισμένο μπαράζ παρεμβάσεων, με πρώτη εκείνη του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, που έχει χρηματίσει υπουργός Ναυτιλίας. Ακολούθησαν οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Θάνος Πλεύρης και Νότης Μηταράκης, δίνοντας άτυπα τη σκυτάλη στους βουλευτές Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη και Φωτεινή Αραμπατζή, οι οποίοι έδιναν το στίγμα των κοινωνικών αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, για την εξαίρεση των 75.000 στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, παρότι συγκαταλέγονται στην ειδική κατηγορία του ενιαίου μισθολογίου, μαζί με τους συναδέλφους τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εκνευρισμός στην πρωθυπουργική έδρα
Αυτό το κλίμα, εκτός από την αρχική αμηχανία, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό στην Ηρώδου Αττικού, καθώς όπως παραδεχόταν αρμόδιος παράγοντας, επισκίαζε τη θετική «επικοινωνιακή ώθηση προς την κυβέρνηση». Από την άλλη, δεν μπορούσε να παραβλεφθεί το γεγονός, το κοινό χαρακτηριστικό όσων πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις, κι αυτό δεν είναι άλλο από την ευθεία σύνδεση τους με τη δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την πρώτη κρυάδα, και την αρχική θέση περί τεχνικού ζητήματος, από το Μέγαρο Μαξίμου, εκπεμπόταν το μήνυμα ότι τους επόμενους μήνες, οι αυξήσεις θα δινόταν σε όλο το ένστολο προσωπικό.
Ωστόσο μετά από κάποιες ώρες, οι κυβερνητικές εξηγήσεις που δόθηκαν, προκειμένου να ανοίξει και η βαλβίδα της αποσυμπίεσης, παρέπεμπαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όμως δεν παραλείφθηκαν οι αιχμές για όσους βγήκαν μπροστά σε αυτό το «αντάρτικο»: «Συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων». Αυτή η αποστροφή αποτυπώνει και την έντονη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ενημέρωση του, για όσα προηγήθηκαν.
Η εξήγηση πάντως του Μεγάρου Μαξίμου, ότι η δυνατότητα για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στηρίχθηκε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μέσω της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, αλλά και στην αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν φαίνεται να κατευνάζει τα πνεύματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Από την άλλη κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα ότι: «Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, προτρέποντας τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις για να εξοικονομήσουν πόρους για τα μισθολόγια λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστών.