Κυβέρνηση: Δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για τους «κρυπτόμενους υπουργούς» - «Αγκάθι» η κοινωνική δυσαρέσκεια
Μεγάλες γκρίνιες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση συγκεκριμένων υπουργών που αρνούνται να βγουν μπροστά προς υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου.
Η πολιτική συγκυρία μπορεί να κρατάει τον ατμό κάτω από το καπάκι αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πληθαίνουν οι φωνές ενόχλησης εντός του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και προς τα κεντρικά της κυβέρνησης για τη στάση ορισμένων υπουργών. Το φαινόμενο να μην βγαίνουν μπροστά όχι μόνο στα δύσκολα για την Κυβέρνηση αλλά ούτε στις περιπτώσεις που αφορά στα χαρτοφυλάκια που τους έχουν ανατεθεί, αποτελεί όλο και συχνότερα αντικείμενο συζήτησης, ειδικά στις συσκέψεις για την κυβερνητική στρατηγική.
Στις κατ’ιδίαν επαφές υπάρχουν άλλα μέλη της κυβέρνησης που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους ακόμη και για τα αργά αντανακλαστικά. Όπως λένε επικριτικά, αυτή η αφωνία αναγκάζει την κυβέρνηση να «σκοτώνει τα θέματα», παρότι οι απαντήσεις «έπρεπε να δίνονται χωρίς καθυστερήσεις και με στοιχεία», σύμφωνα με την άποψη που μοιράζεται με τον flash.gr, αρμόδιος παράγοντας.
Είναι σαφές πάντως ότι με τον ορίζοντα της ΔΕΘ να είναι πολύ κοντινός, θα σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς όλα τα στελέχη να αλλάξουν γρήγορα τακτική και να σταματήσουν «να δοξάζονται κρυπτόμενοι».
Κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία
Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να στέκονται στα καλά νέα που υπάρχουν από την ακρίβεια, αλλά αναγνωρίζουν ότι τα μέτωπα της καθημερινότητας χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά για να κλείσουν, κάτι που αποτυπώνεται και σε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Ειδικότερα στην έρευνα της MRB, για λογαριασμό του OPEN, σχεδόν οι δύο στους τρεις εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για ό,τι συμβαίνει στη χώρα.
Συγκεκριμένα, το 63,3% απαντά «αρκετά /πολύ κακά» στην ερώτηση «Πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα;». Παρόλα αυτά και με δεδομένη την επωδό, ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η εικόνα απαισιοδοξίας. «Απολύτως λογικό η κοινωνία να έχει υψηλές προσδοκίες και να θέλει να πάνε καλύτερα τα πράγματα», σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.
«Πρόεδρος που θα εκφράσει την ενότητα...»
Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου μολονότι δεν κρύβει δημόσια την επιθυμία του να … «σκοτώσει» τη σχετική συζήτηση, ο καπνός στην ονοματολογία για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας, δεν διαλύεται. Άλλωστε οι πληροφορίες που επανήλθαν γύρω από το ενδεχόμενο ο Νίκος Δένδιας να κατοικοεδρεύει από τον ερχόμενο Μάρτιο στο Προεδρικό Μέγαρο, άναψαν φωτιές που δύσκολα μπορεί να σβήσουν, «όχι μόνο για την υποψηφιότητα αυτή – καθαυτή αλλά για την προεδρολογία γενικά», όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος.
Σε αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης συμπλήρωσε το λακωνικό «όλα στην ώρα τους» με την διάψευση που αφορά στην εμπλοκή του ονόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τη διαδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, «δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση ή πρόταση».
«Ο κύριος Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της Κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή την στιγμή, ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Ενδιαφέρον πάντως είχε η τοποθέτηση για το ίδιο θέμα, του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρότι επίσης χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση, εκτίμησε ότι στην όποια απόφαση λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το βασικό κριτήριο που θα πρυτανεύσει θα είναι αυτό: να είναι κάποιος άνθρωπος που να εκφράσει την ενότητα». Είναι σαφές πάντως, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Flash.gr, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει από τη ΔΕΘ, να ρίξει τους τίτλους τέλους στο πολιτικό σήριαλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.