Κυβέρνηση: Δημοσκοπικός συναγερμός στα δεξιά - Βελόπουλος και ΝΙΚΗ οι στόχοι
Να γκρεμίσει ένα «τείχος» που δημοσκοπικά φτάνει ακόμη και στο 14,4% που βρίσκεται στα δεξιά της με βάση τις δυνάμεις που αθροίζουν Ελληνική Λύση και Νίκη, καλείται η Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την άνοδο ειδικά του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο σε συνεχόμενες έρευνες καταφέρνει να καπαρώσει την τέταρτη θέση από το Κ.Κ.Ε. αλλά και το «μπετόν – αρμέ» ποσοστό που συγκεντρώνει η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού χωρίς να σηκώνει κάποια πολιτική σκόνη.
Στο βαρόμετρο της της Opinion Poll για το Action 24 και στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η Ελληνική Λύση είναι τέταρτο κόμμα μετά από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το ιστορικά υψηλό 10,2% και μάλιστα σε απόσταση μόλις 1,7 ποσοστιαίων μονάδων από τον τρίτο στην κατάταξη ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 19 Φεβρουαρίου, στην οποία καταγραφόταν στο 9,5%. Την πίεση στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει και η ΝΙΚΗ, η οποία αθόρυβα, καταγράφει ποσοστό ασφαλείας στο 4,2%.
H ίδια δυναμική αποτυπωνόταν και στην έρευνα της MRB για το Open, σύμφωνα με την οποία στην πρόθεση ψήφου για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, είναι επίσης – με βραχεία κεφαλή- η Ελληνική Λύση με 7,5% και ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 7%. Στη συγκεκριμένη έρευνα το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απέχει μόλις 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2,2% από το τρίτο ΠΑΣΟΚ. Ως συμπλήρωμα της ψήφου της δεξιάς διαμαρτυρίας φαίνεται να καταγράφεται το 3% της «Νίκης».
Σε απόσταση «αναπνοής» από την τέταρτη θέση, με διαφορά μικρότερη της μιας μονάδας, υπολογίζεται η Ελληνική Λύση στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε πριν από μια εβδομάδα για το Mega. Συγκεκριμένα το 6,8% καταγράφηκε το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθούσε μ 6,3%. Παγιωμένη θέση πάνω από το φράγμα του 3% ήταν η «Νίκη» που με το 3,8% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι θα την ψήφιζε στις ευρωεκλογές.
Κινήσεις προς τα δεξιά μετά τα ομόφυλα ζευγάρια
Σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς έχουν διαγνώσει, όπως λένε από καιρό, τον εκ δεξιών κίνδυνο για την ευρωκάλπη και δεν τον υποβαθμίζουν σε καμία περίπτωση. Γι’αυτό και τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, εμφανίζουν την κάλπη του ερχόμενου Ιουνίου ως εθνική και εστιάζουν στη σημασία ακόμη μιας καθαρής, εκλογικής νίκης.
Από την άλλη εντείνουν τις προσπάθειες για να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές και να κερδηθεί το στοίχημα να αποτραπεί η χαλαρή ψήφος. Σε κάθε περίπτωση στην προεκλογική σκακιέρα θα ξεδιπλώνονται κινήσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση των σχέσεων με τα τμήματα της δεξιάς βάσης του κόμματος - στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στο συντηρητικό ακροατήριο απευθυνόταν η αλλαγή στους ποινικούς κώδικες με την αυστηροποίηση των ποινών και η αναζωπύρωση της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ξήλωμα του πλαισίου που άφησε λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σκληρή στάση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από την ανυποχώρητη θέση για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το Μαξίμου τηρεί σκληρή στάση στο ζήτημα της βίας εντός των εγκαταστάσεων των δημόσιων ΑΕΙ.
Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της εφημερίδας «Καθημερινή»: «Αυτή η κυβέρνηση επέτρεψε στην αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα: «Και οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη τους, πολλές δεν βρήκαμε το επίπεδο συνεργασίας που θα θέλαμε για τα ζητήματα ασφαλείας. Και νομίζω ότι είναι και ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων να επιβάλλουν τον δικό τους εσωτερικό κανονισμό. Μην κοροϊδευόμαστε, για πηγαίνατε να τα κάνετε σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό».
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα στο ίδιο ύφος καυτηρίασε τις ακραίες εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια: «Άλλο να διαδηλώνεις, το είδαμε και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, αλλά δεν είδαμε βία και χτισίματα. Όμως ποιο πανεπιστήμιο και ποιος πρύτανης έχει διαγράψει έναν φοιτητή από τα μητρώα του; Να λέμε και μερικές αλήθειες σε αυτές τις επετείους».