Κυβέρνηση: «Ανασχηματίζεται» ο Γκρίνμπεργκ - Στο περίμενε... υπουργοί και βουλευτές
Τελειώνει η σύμβαση του Αμερικανού επικοινωνιολόγου με τη ΝΔ - Θολό παραμένει το τοπίο ως προς την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος
Τέλος η συνεργασία του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ με το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον για την τρέχουσα πολιτική περίοδο.
Ο Αμερικανός «γκουρού» των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αναλύσεων λύνει τη συνεργασία του με την κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει και η σχετική σύμβαση που είχε με τη ΝΔ, όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο κ. Γκρίνμπεργκ θα έχει κάποιου άλλου είδους συνεργασία με το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ή της ΝΔ ή εάν οι δυο πλευρές, θα ξανασυναντηθούν επαγγελματικά για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Στο περίμενε... υπουργοί και βουλευτές για τον ανασχηματισμό
«Ο ανασχηματισμός διαχρονικά αποτελεί ένα αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο». Η στερεότυπη απάντηση του κ. Μαρινάκη σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε την κατάσταση από τη στιγμή μάλιστα που αύριο έχει ανακοινωθεί κανονικά το υπουργικό Συμβούλιο με βασικές εισηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Ο κ. Μαρινάκης έκανε γνωστό επίσης πως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ανεξάρτητα από τα αιτήματα που υπάρχουν από βουλευτές, θα συνεδριάσει αυτονόητα προκειμένου να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αυτό γινόταν και θα γίνει άλλωστε δεν προβλέπονται διακοπές, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι» είπε μεταξύ άλλων.
Την ίδια ώρα πάντως υπουργοί και βουλευτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου. Το τοπίο ως προς το χρόνο των ανακοινώσεων παραμένει θολό καθώς το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Ελβετία για τη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία ενώ μετά το πρόγραμμα έχει Βρυξέλλες....
«Κλειδωμένες» οι συνενώσεις υπουργείων - Δέκα υπουργοί παραμένουν στην κυβέρνηση
Κλειδωμένες θα πρέπει να θεωρούνται, όπως επιβεβαίωνε ανώτερη κυβερνητική πηγή, οι συνενώσεις -τις οποίες εγκαίρως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Flash.gr- του υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Ναυτιλίας. Με αυτά τα δεδομένα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και σύμφωνα με εκείνο που συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, από τα είκοσι πρόσωπα που έχουν θέση στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, σχεδόν τα μισά, δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης.
Η παραμονή στην κυβέρνηση βέβαια δεν σημαίνει ότι θα έχουν το ίδιο χαρτοφυλάκιο από την ερχόμενη εβδομάδα και σε αυτήν την κατηγορία, φέρονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flash.gr, να ανήκουν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Από την άλλη αμετακίνητος από το πόστο τους φέρονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ανατροπή των επίμονων πληροφορίων που τον ήθελαν να μετακομίζει από το νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.
Στο Στρατόπεδο Παπάγου θα παραμείνει ο Νίκος Δένδιας ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα μετακινηθεί από την οδό Αριστοτέλους και το υπουργείο Υγείας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι αλλαγές δεν θα συμπαρασύρουν τουλάχιστον δυο από τους συνολικά τέσσερις αναπληρωτές υπουργούς που διαθέτει το υπάρχον σχήμα.
Καταρχάς τον Νίκο Παπαθανάση, από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του Πρωθυπουργού, που όπως όλα δείχνουν συνεχίζει με τον ίδιο μπλε φάκελο, χωρίς όμως να αποκλειστούν και οι καραμπόλες. Ερωτηματικό για διαφορετικούς λόγους, μπαίνει δίπλα στις περιπτώσεις των Γιάννη Βρούτση και Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Μεγάλες αλλαγές στους υφυπουργούς
Την έξοδο από την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δουν τουλάχιστον ένας στους τέσσερις, από τους συνολικά τριάντα τέσσερις υφυπουργούς και στην αντικατάσταση τους να δίνεται έμφαση σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας από την περιφέρεια και συγκεκριμένα από περιοχές που δεν είτε δεν εκπροσωπούνται καθόλου όπως η Λάρισα, είτε υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον όπως η Θεσσαλονίκη και η Ροδόπη.
Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού δεν θα γίνουν με βάση το δεξιόμετρο, παρότι πολλοί ποντάρουν στην ενίσχυση του στοιχείου της λαϊκής δεξιάς στην κυβέρνηση. Από την άλλη φαίνεται πως ψήνονται και αρκετές επιστροφές στην κυβέρνηση, όπως εκείνη του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Νότη Μηταράκη, αλλά και του Θάνου Πλευρή που πιθανώς να αποτελέσουν κάποια από τα δίδυμα σε ένα από τα καινούργια υπουργεία. Στο scouting που έχει προηγηθεί υπάρχει πάντα η ξεχωριστή περίπτωση του Σταύρου Παπασταύρου, που θεωρείται ένα πρόσωπο με μεγάλη πολιτική εμβέλεια και αναμφισβήτητες διοικητικές ικανότητες για τις ειδικές αποστολές της κυβέρνησης.