Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στη ΔΕΘ – Μικρό το φετινό καλάθι, έμφαση σε Πολιτική Προστασία και μεταρρυθμίσεις
Διαρκείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και ενώ ο κρατικός μηχανισμός εστιάζει στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και στην σταδιακή επιστροφή σε κανονικότητα στις πληγείσες περιοχές.
Στη σκιά των πρωτοφανούς έκτασης καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς.
Με παράθεση στοιχείων, αυτοκριτική αλλά και προτάσεις για την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις προτεραιότητα που θα γεφυρώνουν τους στόχους και τις κινήσεις του Κράτους και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για αναδόμηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν δυναμικό ρόλο. Παράλληλα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής προβλέπεται να μπει σε τροχιά αναβάθμισης ως προς τον ρόλο και τις λειτουργίες του.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει και ν’ αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ενώ εκτός από την ολιστική αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και τις αλλαγές στο Κράτος, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν:
- Η επόμενη ημέρα στην Υγεία.
- Η αναβάθμιση της Παιδείας.
- Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.
- Η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ειδικά για τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών, την επιτάχυνση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, την επανεξέταση των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και την πλήρη ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης “μαύρου χρήματος” και φοροκλοπής.
Συρρικνώνονται οι δυνατότητες για παροχές
Στο οικονομικό πεδίο, οι καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και οι βαθιές πληγές στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας συρρικνώνουν το καλάθι των παροχών.
Για τον λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, «παγώνει» η επέκταση του market pass που ήταν να παραταθεί ως τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για τον Ιανουάριο (αντί για Δεκέμβριο) η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, ενώ φρένο φαίνεται να μπαίνει στη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και στην οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα.
Πάντως κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού είτε έχει ψηφιστεί είτε έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Ζητούμενο παραμένει τα μέτρα που απαιτούνται για μπορέσουν να θωρακιστούν οι πολίτες απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει και αναμένεται να ενταθεί και λόγω της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι και από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis το 29% των ερωτηθέντων απαντά πως η ακρίβεια είναι το βασικότερο πρόβλημα.
Το σχέδιο για το πράσινο τέλος
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ειδικό τέλος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι δίκαια κατανεμημένο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πράσινο τέλος θα καταβάλλεται κάθε πενταετία και αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν ο φόρος, θα εισπραχθεί σε υποχρεωτική ή σε εθελοντική βάση.
Τα σενάρια που διακινούνται είναι δύο:
- Στο πρώτο σενάριο επιβάλλεται πράσινος φόρος στοχευμένα χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Θα έχει δηλαδή περιορισμένη αλλά ουσιαστική εισπρακτική εμβέλεια.
- Το δεύτερο σενάριο δεν μιλάει τόσο για φόρο όσο για έναν «κουμπαρά» στον οποίο θα μαζευτούν οι «πράσινες εισφορές» σε εθελοντική βάση από μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Κυριακής (12.00), καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής αλλά με στοιχεία και τεκμηρίωση, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας και τα περί πολιτικών ευθυνών που καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.