Μητσοτάκης στο CNN: Η Ελλάδα πέτυχε αξιοθαύμαστη ανάκαμψη - Καιρός για κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΕ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του στον γνωστό δημοσιογράφο Richard Quest, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Στάρμερ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τρίτης, και λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του σερ Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ, παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη, έχει προχωρήσει σε μειώσεις φόρων. «Νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες εντοπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους...», ανέφερε.
«Θα έπρεπε να είχαμε ακούσει το καμπανάκι»
Είπε ακόμη πως «στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το καμπανάκι πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές», καθώς η κρίση «ήταν εδώ» - όπως είπε - αλλά «πολλοί απλά δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν». «Θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια πολύ πιο πριν, πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι είναι ένας μεγάλος κώδωνας του κινδύνου σε σχέση με τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως έχει συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της αύξησης των δαπανών για την άμυνα και πρόσθεσε πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για να παρθούν «γενναίες αποφάσεις». «Πριν από τέσσερα χρόνια, επί πανδημίας, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Συνέβη. Τώρα είμαστε σε σημείο καμπής, θα πρέπει να υπερβούμε τις ενστάσεις, όπως στην κεφαλαιαγορά», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία, απάντησε «Η συναίνεση είναι επιθυμητή, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα».
Ανέφερε ότι υποστηρίζει την ανάγκη για να εξεταστεί η έκθεση Ντράγκι στο σύνολό της. «Δεν μπορούμε να επιλέγουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει. Αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα διατηρήσουν τις αντιρρήσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγωνιζόμασταν με την πανδημία, δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τότε πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ, αλλά τελικά συνέβη, γιατί οι συνθήκες το απαιτούσαν», είπε χαρακτηριστικά.
«Νέο σημείο καμπής»
«Τώρα, πιστεύω πως βρισκόμαστε σε ένα νέο σημείο καμπής. Κάποιες αποφάσεις θα περιλαμβάνουν την κοινή χρηματοδότηση, ενώ άλλες σχετίζονται με την απλοποίηση των κανονισμών ή την αντιμετώπιση εμποδίων όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία είναι απόλυτη αναγκαιότητα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως έχει εργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Η νέα εποχή Τραμπ θα δώσει την ώθηση για τις αλλαγές που προσδοκά η Ευρώπη», σημείωσε.
Δείτε τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στον δημοσιογράφο Richard Quest:
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης. «Έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη» είπε. «Είναι ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει, τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος» σημείωσε ακόμη.
«Η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευαστεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη θέσπιση κανόνων για τα social media είπε: «Θέλουμε τεχνολογίες εξακρίβωσης», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ούτως ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.