Κυριάκος Μητσοτάκης για Ζαγοροχώρια : Η υλοποίηση μιας προσωπικής δέσμευσης και η συλλογική προσπάθεια
Με την εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα Ζαγοροχώρια αποκτούν πλέον και επίσημα ενισχυμένη προστασία , ενώ αναγνωρίζονται και ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται και πρέπει να διατηρείται σχεδόν αλώβητο.
Σε ανάρτησή στο Facebook προχώρησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για δικαίωση . Δικαίωση που είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε και εκπλήρωση προσωπικής του δέσμευσης «από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου «αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και το αρμόδιο Υπουργείο, με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη να κάνει λόγο για μια διαδικασία που αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τον διεθνή Οργανισμό που αναγνώρισε και υποστήριξε όλο αυτό το εγχείρημα, προκειμένου να λάβει το Ζαγόρι την αναγνώριση που του αρμόζει.
Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου δίνεται έμφαση και στην αρχιτεκτονική δομή της περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτή κατέχει. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει, «Πρόκειται για μια περιοχή με ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.»
Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού
Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού.
Πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο.