Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστολή του ευρωκοινοβουλίου για την ελευθερία του Τύπου
Λίγες εβδομάδες μετά το επεισόδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ινγκεμποργκ Μπέουχελ και το τρόπο που της απάντησε ο πρωθυπουργός, το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει μια επιστολή και ζητά εξηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα.
Με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και την Παρακολούθηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων σε σχέση με τις καταγγελίες για παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και τις περιπτώσεις Στρατηγικών νομικών αγωγών ενάντια στη συμμετοχή του κοινού (SLAPP).
Η πρόεδρος της DRFMG, Σοφί ιν τ’ Βελντ επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της και για την περίπτωση του δημοσιογράφου και μέλους των Reporters United, Σταύρου Μαλιχούδη, τον οποίο η ΕΥΠ έθεσε υπό παρακολούθηση λόγω ρεπορτάζ που ετοίμαζε για με αφορμή ένα 12χρονο παιδί από τη Συρία και τη ζωγραφιά του.
«Πώς σχεδιάζει το ελληνικό Δημόσιο να απαντήσει στις φερόμενες παραβάσεις της ΕΥΠ, για να διασφαλίσει τη σαφήνεια και να αποφύγει την αδικαιολόγητη παρακολούθηση;», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Παράλληλα, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπέουχελ η οποία αναγκάστηκε «να φύγει από την Ελλάδα προς το παρόν για να διασφαλίσει την προσωπική της ασφάλεια», μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, κατά την οποία ο πρωθυπουργός έχασε την ψυχραιμία του και απάντησε στις ερωτήσεις για το προσφυγικό με έντονο και αλαζονικό ύφος.
Παράλληλα, η DRFMG ζητεί να μάθει τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση SLAPP εναντίον του alterthess.gr, με την υπόθεση ποινικής δίωξης για τη ρύπανση υδάτων.
«Πώς βλέπετε αυτή τη χρήση SLAPP εναντίον δημοσιογράφων και πώς θα μπορούσε η κυβέρνησή σας να αντιμετωπίσει τέτοιες υποθέσεις;» ρωτά η Επιτροπή τον πρωθυπουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Καταλήγοντας, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί για άλλη μία φορά επιπλέον πληροφορίες για την πορεία των ερευνών της υπόθεσης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.