Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο
Τη διαβεβαίωση ότι τόσο οι πολίτες, όσο και οι επιχειρήσεις θα προστατευθούν από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο παρείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορινθία.
«Η προστασία των πολιτών αφορά και την προστασία από τις οποίες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι προϊόν αυτής της εξαιρετικά σύνθετης και συχνά απρόβλεπτης διαδικασίας πράσινης μετάβασης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλος ο κόσμος -και σίγουρα όλη η Ευρώπη- βρίσκονται, βρισκόμαστε, αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο.
»Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πως δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κλιματική αλλαγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Οι στόχοι της Ελλάδας
«Αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας R Energy 1, συνολικής ισχύος 10 MW, στην Κορινθία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πια καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας».
Μιλώντας για την επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου που εγκαινιάστηκε στην Κορινθία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι ίδιες τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι ωφελημένες από τέτοιες επενδύσεις. Ωφελημένες γιατί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνό ρεύμα, σε αντισταθμιστικά οφέλη, ωφελημένες γιατί τελικά κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, είτε στην κατασκευή, είτε στη συντήρηση και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια».
«Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε να βάλουμε ανανεώσιμες πηγές παντού; Η απάντηση είναι πως όχι. Και για αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στη σωστή χωροθέτηση, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στο άνοιγμα νέων ευκαιριών, νέων προκλήσεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό το οποίο έχουμε και στις θάλασσες μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, «πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχα τότε εξαγγείλει τολμηρά την απόφασή μας να απεξαρτηθούμε πολύ γρήγορα από το λιγνίτη και να κλείσουμε και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Όλοι τότε έσπευσαν να αμφισβητήσουν αυτήν την επιλογή. Αισθάνομαι ότι σήμερα έχουμε δικαιωθεί».
«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Μεγαλόπολη και έχουμε δικαιωθεί επίσης διότι τα οικονομικά του λιγνίτη πολύ απλά δεν βγαίνουν. Ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια».
Στον αντίποδα, «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα δεν είναι απλά φιλικές προς το περιβάλλον, είναι και φθηνές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Και ενώ ένα μέλλον με ορθολογική χρήση των πόρων, ένα μέλλον χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, ένα μέλλον βιώσιμο, είναι ακόμα εφικτό, σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο. Το “παράθυρο ευκαιρίας” για να γίνει αυτό το μέλλον πραγματικότητα και, κυρίως, για να αποφύγουμε τα ολέθρια αποτελέσματα του εναλλακτικού μέλλοντος, της υπερθέρμανσης δηλαδή του πλανήτη, γίνεται ολοένα και στενότερο. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντείνει τους ρυθμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Οι πολιτικές του ΥΠΕΝ τα τελευταία δύο χρόνια επιτρέπουν το από εικοσαετίας όραμα κάποιων πρωτοπόρων των ΑΠΕ, όπως η Οικογένεια Ρόκα, για ένα ενεργειακό μείγμα “καθαρό” και “πράσινο” να λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά», προσέθεσε.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της R Energy 1, Γεώργιος Μ. Ρόκας, έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο σε λειτουργία πάρκο στην Πελοπόννησο και το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα που συνδέεται σε ένα μοναδικό υποσταθμό».
Παράλληλα ο κ. Ρόκας σημείωσε ότι «σήμερα, και μετά από 25 επιτυχημένα χρόνια από την τότε πρώτη προσπάθεια, η χώρα μας παράγει πλέον μεγάλο ποσοστό καθαρής ενέργειας για τις ανάγκες της και οι ανανεώσιμες αποτελούν -χωρίς υπερβολή- μία από τις κυριότερες επενδύσεις στην Ελλάδα κατέχοντας ουσιαστικά άτυπα, μαζί με τον τουρισμό, τον τίτλο της βαριάς βιομηχανίας μας, ενώ η απολιγνιτοποίηση και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι στόχος που βαίνει ολοένα και αυξανόμενος».
Μετά την ομιλία ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο νέο πάρκο και επισκέφτηκε τον πρώτο υποσταθμό, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τεχνικούς που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της μονάδας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και για τον τρόπο μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος στο εθνικό δίκτυο.
Επισκέφτηκε επίσης οικίσκους με χώρους διδασκαλίας που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για την εκπαίδευση παιδιών της περιοχής όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στροφή στην «πράσινη» ενέργεια
Το πρώτο επτάμηνο του 2021 η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή αναλογούσε μόλις στο 11%, ενώ το ίδιο διάστημα η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήταν σχεδόν τριπλάσια, ανερχόμενη στο 32% του συνόλου, χωρίς καν να συνυπολογίζονται οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.
Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα ξεπερνά πλέον τα 11 GW και στόχος είναι να αυξηθεί στα 19 GW έως το 2030, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 49% το 2020, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.
Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα τονωθεί κατά περισσότερα από 1,4 GW φέτος, εκ των οποίων περίπου 780 MW θα προέλθουν από φωτοβολταϊκές μονάδες και 640 από αιολικά πάρκα.
Στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία και βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και ο βουλευτής ΝΔ Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας.