Κυριάκος Μητσοτάκης από Βηρυτό: Έτοιμη η Ελλάδα να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τους θεσμούς, την οικονομία αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις στον Λίβανο εξέφρασε στον ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εξελίξεις σε Λίβανο και Συρία αλλά και το προσφυγικό συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε στη Βηρυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της Συρίας.
«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ προσέφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την περιοχή και την υποδεχόμαστε με μεγάλη ανακούφιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμόσει, το ψήφισμα 1701, να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας».
«Σημαντικοί κίνδυνοι στη Συρία, να προστατευτούν οι θρησκευτικές κοινότητες»
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, προειδοποίησε ωστόσο πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια αλλά και τη μετανάστευση:
«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και εθνοτικών ομάδων, καθώς και την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η πολιτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Συρία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές.
«Ελπίζουμε ότι η μελλοντική σταθερότητα στη Συρία θα επιτρέψει επίσης στα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στον Λίβανο, να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ταυτόχρονα, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διπλωματικών μας προσπαθειών, έτσι ώστε να αυξηθεί δραστικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας και να αναζωογονηθεί η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου που όπως σημείωσε «καλούνται να αναλάβουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς και στην ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους».