«Κυριακή κοντή γιορτή»
Το σύστημα της απλής αναλογικής αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ελλείψει του bonus της ενισχυμένης αναλογικής, ο σχηματισμός κυβέρνησης την επομένη της 21ης Μαΐου επιτάσσει εκ των πραγμάτων συμμαχίες και συμφωνίες. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι σε πλειάδα μετρήσεων, οι συνεργασίες μπαίνουν σε πρώτο πλάνο από τους πολίτες. Άλλωστε, το φαινόμενο των συμμαχικών κυβερνήσεων δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αλλά ορίζει την πλειοψηφία των πολιτικών συστημάτων στην Ευρώπη.
Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί παίκτες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν θέσει επί τάπητος τις στρατηγικές τους. Αυτοδυναμία οι μεν, κυβέρνηση συνεργασίας οι δε. Το τί θα γίνει εξαρτάται φυσικά από την ψήφο των πολιτών σε λίγα 24ωρα. «Κυριακή κοντή γιορτή» που λέει κι ο σοφός λαός. Το κάθε κόμμα έχει παρουσιάσει δεσμεύσεις, προτεραιότητες και μετεκλογικούς στόχους.
Από τη μία πλευρά, το κυβερνητικό κόμμα κερδίζει προς το παρόν τη μάχη των δημοσκοπήσεων, από την άλλη, η Κουμουνδούρου κερδίζει εμφανώς το «στοίχημα της πλατείας», καθώς οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι συγκριτικά οι πιο μαζικές. Στο τέλος της ημέρας βέβαια, κυβερνήσεις δεν βγάζουν ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι συγκεντρώσεις. Και αν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κάπου στη μέση, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει; Πάντως, στο προγραμματικό επίπεδο, οι συγκλίσεις προσανατολίζονται ευκρινώς προς την πλατεία Κουμουνδούρου και όχι προς την Πειραιώς. Οι αποστάσεις βέβαια μεταξύ των κομμάτων μικραίνουν και μεγαλώνουν όχι μόνο με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών ή των στελεχών τους αλλά πρωτευόντως με βάση τον συσχετισμό δύναμης που θα ορίσει η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή de facto «μετατοπίζει» τα πολιτικά διλήμματα και τις μετεκλογικές στοχεύσεις.
Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει όμως και ένας σημαντικός δείκτης ο οποίος δεν καταγράφεται ούτε στις δημοσκοπήσεις και συνήθως δεν παρακολουθεί δια ζώσης τις πολιτικές συγκεντρώσεις. 450.000 ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία. Νούμερο καθόλου αμελητέο για την έκβαση της πολιτικής σύγκρουσης. Το ενδιαφέρον επίσης στοιχείο σχετίζεται και με το γεγονός ότι στις μετρήσεις γύρω από το debate της προηγούμενης εβδομάδας, οι νεαρές ηλικίες μεταξύ 17-24 ετών είδαν μαζικά την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Χαρακτηριστική η καταγραφή της MRB. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Το αν αυτό θα επιφέρει εκπλήξεις την Κυριακή, θα το μάθουμε σε λίγες ώρες. Πάντως, μια ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής των νέων στην κάλπη της 21ης Μαΐου ενδέχεται να ξαναμοιράσει την «τράπουλα» και σίγουρα δεν ευνοεί το κυβερνών κόμμα.