Ακόντιο από «χρυσάφι» για την εορτάζουσα Άννα Βερούλη
Καθηλωμένος παρακολούθησε ο κόσμος στο νεόκτιστο ΟΑΚΑ το 1982 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου τη μάχη στον Ακοντισμό των Γυναικών. Εξελίχθηκε σε ελληνική «κόντρα» ανάμεσα στην Άννα Βερούλη και τη Σοφία Σακοράφα. Νικήτρια η Άννα Βερούλη, το αουτσάιντερ τότε του αγωνίσματος. Σημαδιακός αγώνας, μοναδική ατμόσφαιρα, τρομερό Στάδιο. Η Άννα Βερούλη γίνεται σήμερα 63 ετών (13/11) και έμεινε έκτοτε χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του αθλητισμού.
Η πορεία της εν συνεχεία ήταν αξιοθαύμαστη, με αποκορύφωμα το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου του Ελσίνκι το 1983. Το πρώτο της Ελλάδας σε ανάλογο επίπεδο. Η Βερούλη έφτασε στην κορυφή, δεν τα παράτησε ποτέ, ούτε, ωστόσο, έγινε έρμαια των διαθέσεων των «ειδήμονων» που έκαναν τότε λόγο για μία φερέλπιδα κοπέλα η οποία δεν θα γίνει ποτέ αθλήτρια.
Η τιτανομαχία του 1982
Επιστροφή στο μεγάλο γεγονός το 1982, η στιγμή που σημάδεψε την αθλητική πορεία της. Στολίδι νέο είχε ο τόπος, το Ολυμπιακό Στάδιο. Με κομμένη την ανάσα, 80.000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν βολή προς βολή τον ανεπανάληπτο θρίαμβο των δύο αθλητριών μας, Άννας Βερούλη και Σοφίας Σακοράφα.
Δώδεκα ακοντίστριες ξεκίνησαν τον αγώνα και το μεγάλο φαβορί για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν η Φινλανδή Τίνα Λίλακ έχοντας επίδοση 72.40, ενώ δίπλα σε αυτήν ξεχώριζε και η Ανατολικογερμανίδα Φέλκε Κέμπε. Από τις δώδεκα αθλήτριες, οι οκτώ με την καλύτερη επίδοση στις τρεις πρώτες βολές θα συνέχιζαν στην τελική φάση .
Στο τέλος της τρίτης βολής, η Βερούλη είχε σκαρφαλώσει στη 2η θέση (66.76 μ.), ενώ η Σακοράφα παρόλο που βρισκόταν στην 6η, άγγιζε τα μετάλλια, καθώς οι διαφορές μεταξύ των αθλητριών ήταν σε βαθμό λίγων εκατοστών και όλα ήταν ρευστά. Η Κέμπε, με 67.94 πρόβαρε το χρυσό μετάλλιο, όμως η Βερούλη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στην τέταρτη βολή, η κατάταξη παραμένει αμετάβλητη. Και φτάνουμε στην 5η που σφράγισε το χρυσό μετάλλιο. Η Κέμπε αποτυγχάνει, πέφτοντας στα 57.10 . Η παγκόσμια ρεκορντγούμαν Τίνα Λιλακ βελτιώνει την επίδοση της, αλλά όχι και τη θέση της .
Και έρχεται η στιγμή της Άννας Βερούλη. Με σφιγμένη τη γροθιά , με ζυγισμένο καλά στα στοιβαρά χέρια της το ακόντιο και με μία φοβερή κραυγή που ακούστηκε σε όλο το Στάδιο, ξεσήκωσε στα ουράνια όλους τους Έλληνες που παραληρούσαν από ενθουσιασμό, πριν ακόμη ο φωτεινός πίνακας γράψει 70.02.
Μετά τον αθλητισμό ασχολήθηκε με τα κοινά του τόπου, κράτησε χαμηλούς τόνους στο γάμο της με το Νίκο Μιχαλόπουλου, με τον οποίο συμβιώνουν πλέον επί 26 χρόνια.
Η Καβαλιώτισσα αθλήτρια γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1965. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 14 χρόνια της και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1993 σε ηλικία 36 ετών.
Αν και πρόσφατα το Στάδιο της Καβάλας πήρε το όνομά της, η ίδια δεν ήταν ευχαριστημένη με τις κινήσεις της τοπικής κοινότητας.
Σημαντικότερη διάκριση ήταν το 1982 το χρυσό μετάλλιο στο ΟΑΚΑ και έναν χρόνο μετά, το 1983, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου με επίδοση 65,72 μ. Συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς Αγώνες.
Τζένη Παπαδοπούλου