Κύπρος Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του ψευδοκράτους - Ποιους λόγους επικαλείται ο «πρωθυπουργός» Σανέρ
Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης»(ΚΕΕ – ΔΚ - ΚΑ) υπέβαλε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ στον Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σανέρ επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», οι εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψε εντός της «κυβέρνησης».
Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σανέρ πρόσθεσε ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα 3 κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος τους, ανέφερε, ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».
Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη απαρτίας στη «βουλή» εμποδίζει την «κυβέρνηση» από του να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες αλλά και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» έργο.
Ως τελευταίο, σημείωσε, το ότι η πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση – όπως είπε – για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών» απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτή τη «βουλή» «δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη».
Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή Κύπρου», μετά την νέα εξέλιξη, στα κατεχόμενα αναμένεται η εντατικοποίηση των διεργασιών για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές». Προηγουμένως, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας πρότεινε την διεξαγωγή των «εκλογών» στις αρχές του Φλεβάρη.
Σύμφωνα με ορισμένους τ/κ πολιτικούς και αναλυτές, η τ/κ κοινότητα ενδέχεται να οδηγηθεί στις πρόωρες «εκλογές» με ένα μεταβατικό «κυβερνητικό» σχήμα.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τον κ. Σανέρ, ο αρχηγός του κόμματος των εποίκων, Ερχάν Αρίκλι είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση».
Οι εργασίες της «βουλής» δεν προχωρούν εδώ και μήνες καθώς τόσο η ίδια η «κυβέρνηση» όσο και η αντιπολίτευση δεν εξασφάλιζε τον απαιτούμενο αριθμό «βουλευτών» για να πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της.