Κύπρος: Ένας πετεινός με... πιθανή Covid-19 έχει γίνει viral βίντεο
Η αστυνομία δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά για διάφορες υποθέσεις, ωστόσο ένα τηλεφώνημα έκανε τους αστυνομικούς να απορούν. Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Λεμεσό, Σωτηρούλα Χριστοφίδου, στην πρωινή εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, εξήγησε πως ακριβώς έγινε το περιστατικό. Πολίτης τηλεφώνησε χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Αστυνομία στη Λεμεσό και ανέφερε χαρακτηριστικά στον Αστυνομικό που απάντησε το τηλέφωνο ότι:
"Πέθανε ο πετεινός μου και είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος". Ο αστυνομικός είπε στον πολίτη ότι δεν πρέπει να στεναχωριέται, καθώς δεν χάθηκε ο κόσμος και μπορεί να πάρει άλλον πετεινό. Όμως ο πολίτης εξήγησε στον αστυνομικό ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που πήρε τηλέφωνο στην Αστυνομία.
Ο εν λόγω κύριος ζήτησε μέλη της Αστυνομίας να πάνε στο σπίτι του, να πάρουν το νεκρό πετεινό και να τον μεταφέρουν σε χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί νεκροψία, για να βρουν τα αίτια του θανάτου του και κατά πόσον ο πετεινός πέθανε λόγω κορονοϊού.
Μάλιστα εξέφρασε τις ανησυχίες του, καθώς όπως είπε εάν ο πετεινός προσβλήθηκε από κορονοϊό, τότε όλη η οικογένεια κινδυνεύει. Δείτε στο παρακάτω βίντεο το στιγμιότυπο.
Τα κατοικίδια δεν μεταδίδουν κορονοϊό αλλά μολύνονται
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 540 σκυλιά και 277 γάτες στη Λομβαρδία, την περιοχή στην Ιταλία που επλήγη περισσότερο από τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 3,4% ανάμεσα στους σκύλους και το 3,9% στις γάτες είχαν αντισώματα κορονοϊού. Η έρευνα σε ένα σχετικά υψηλό αριθμό ζώων πιστοποιεί ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολυνθούν από τους ανθρώπους με τον ιό SARS-CoV-2, ωστόσο το αντίστροφο δεν είναι πιθανόν.
Τα τεστ που έγιναν με δείγματα από τη μύτη, το στόμα και τον φάρυγγα ήταν αρνητικά σε όλα τα ζώα και ο κύκλος της ασθένειας ολοκληρωνόταν μετά από δυο εβδομάδες. Τα ζώα μελετήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.
Για την επιστημονική κοινότητα η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφλερ, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη.
«Επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζαμε, ωστόσο ήταν καλό που έγινε μια έρευνα με μεγάλο αριθμό κατοικίδιων, μια και δεν ήταν τόσο απλό να διασφαλίσουμε δείγματα», λέει.