Κυπριακό: Πυρετός διεργασιών στη Γενεύη με στόχο να αποφευχθεί το ναυάγιο
Με την Ολομέλεια των εμπλεκομένων μερών της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη (28/04) εκτός απροόπτου η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη. Χθες στη δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι δύο πλευρές κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού καταδεικνύοντας το χάσμα που υπάρχει αλλά και τη δυσκολία εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί (ώρα Γενεύης, 11 ώρα Κύπρου), με Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους και τις 3 εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου να καταθέτουν τις θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.
Αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε διμερή συνάντηση με τον Ε. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατόπιν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στις δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας.
Τι ζήτησε ο Γκουτέρες
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο Ant1 Κύπρου, χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παράθεσε δείπνο για τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστούν και να πάνε σε νέα ολομέλεια σήμερα το πρωί για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Γκουτέρες ακύρωσε τις διμερείς επαφές που είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη.
Το έγγραφο των τουρκοκυπρίων για 2 κράτη στην Κύπρο
Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, η ΕΡΤ παρουσίασε το κείμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ο Ερσίν Τατάρ ζητά τη διασφάλιση της εγγενούς ισότητας της κυριαρχίας των μερών και ισότιμο καθεστώς σε διεθνές επίπεδο με ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αποδέχεται περιορισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις και μόνο από τη θέση του παρατηρητή και την τελική επικύρωση της συμφωνίας με δημοψήφισμα. «Εμείς δεν αλλάζουμε θέση, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε. Εξηγήσαμε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν αλλάξει συνθήκες…» σημείωσε ο Ερσίν Τατάρ.
«Συνεχίζεται η προσπάθεια», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό.
Τόνισε δε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας πως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής , στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι τώρα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης του Οκτώβρη, που αναφέρει πως θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».
Στη δική του παρέμβαση ο κ. Ν. Δένδιας επισήμανε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με κατάργηση των εγγυήσεων και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ε.Ε., χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.
Η επικοινωνία Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο ομόλογό του
Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Σε επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.