Κυπριακό: Με χαμηλές προσδοκίες η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη - Οι συναντήσεις και οι στοχεύσεις
Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα στο Παλάτι των Εθνών της Γενεύης η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό την οποία έχει συγκαλέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με παρούσες τις αντιπροσωπείες των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ήτοι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και από την τουρκική ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ελληνοκυπριακή κοινότητα εκπροσωπεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ταξίδεψε στην πόλη της Ελβετίας με όλους τους πολιτικούς ηγέτες των άλλων κομμάτων, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Τους Τουρκοκύπριους θα εκπροσωπήσει ο ηγέτης της κοινότητας Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγκρόγλου, ενώ οι Βρετανοί έχουν αποστείλει τον δικό τους υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό όλοι οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν στη Γενεύη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη που γνωρίζουν τις προθέσεις και των δύο πλευρών (ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής) διαμηνύουν πως θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και καλούν τα δύο μέρη να δείξουν αποφασιστικότητα και ευελιξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετέχει επίσημα στη διάσκεψη, ωστόσο εκπρόσωπός της θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο επισήμανε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ομάδα πεπειραμένων ανώτερων διπλωματών στη Γενεύη για να βρίσκονται στο σημείο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην τρέχουσες προσπάθειές τους με όποιον τρόπο μπορούν».
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με χωριστές συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο πλευρές. Θα δει πρώτα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στις επτά το απόγευμα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Θα ακολουθήσει δεξίωση με όλες τις αντιπροσωπείες και αύριο το πρωί προγραμματίζεται η σύσκεψη της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην οποία θα παρέμβει και ο Νίκος Δένδιας.
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού προγραμματίζει χωριστές συναντήσεις με τις πέντε αντιπροσωπείες και όταν περατωθούν, η ολομέλεια των συμμετεχόντων θα συνέλθει και πάλι και θα ακολουθήσει δείπνο.
Τέλος τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Γκουτέρες στις 10:00 το πρωί θα έχει χωριστή συνάντηση με τον κ. Τατάρ και μετά με τον κ. Αναστασιάδη και τέλος θα πραγματοποιηθούν τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και των διαπραγματευτών του Ο.Η.Ε.
Δεν αποκλείεται συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ως αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει κάποια συζήτηση για διμερή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στη Γενεύη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Μέχρι στιγμής οι διμερείς επαφές του κ. Δένδια θα είναι με τον γ.γ. του ΟΗΕ τη Μεγάλη Τετάρτη, σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν, αλλά και τον κ. Αναστασιάδη, και αύριο με τον κ. Ράαμπ.
Τι επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία
Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά, γίνεται επιμόνως αναφορά στην ανάγκη για προσήλωση στη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ωστόσο αυτήν τη φορά η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα επίμονη.
https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1386645056518557698?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1386645056518557698%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2021%2F04%2F26%2Fkrisimi-pentameris-gia-to-kypriako
Εκ μέρους της Αθήνας στην παρούσα φάση επιδιώκεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το θέμα. Χθες, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει».
Με εμπρηστική διάθεση Ερντογάν - Τατάρ
Οι προθέσεις από την απέναντι πλευρά είναι ξεκάθαρες: Χθες ο κ. Ερντογάν, υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον κ. Τατάρ, επισήμανε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη θέση του περί «κυρίαρχης ισοτιμίας», δηλαδή τη λύση των δύο κρατών, θέση με την οποία κατέρχεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης στη Γενεύη. Επίσης, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχουν φέρει τίποτε άλλο στο τραπέζι εκτός από υπερβολικές απαιτήσεις. Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) είναι η κόκκινη γραμμή μας» τόνισε.
Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της DW, η απόσταση στις θέσεις των πλευρών καθιστούν την κήρυξη μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης ως ένα απομακρυσμένο σενάριο. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, τα οποία θα καταγραφούν, ώστε να ακολουθήσουν άτυπες συναντήσεις προετοιμασίας για μια μελλοντική διαδικασία. Το πιο θετικό σενάριο καλλιεργείται στην ε/κ πλευρά, όπου δεν αποκλείεται μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουνίου, με στόχο να συμπέσει με τη συζήτηση για τα ευρω-τουρκικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου.