Κύμα συμπαράστασης στον Σαϊντού Καμαρά που παρέλασε ως αριστούχος αλλά κινδυνεύει να απελαθεί
Ο Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα κατάφερε ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος στη χώρα μας με πολύ κόπο και προσπάθεια να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα του.
Ήρθε στην Ελλάδα το 2019, μόλις 16 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έμαθε τη γλώσσα και εντάχθηκε στην ελληνική κοινωνία. Το πρωί στην ΕΡΤ μίλησε ο διευθυντής του στο 1o Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου:
https://www.youtube.com/watch?v=mFEySF9PIpc
Κατάφερε να φύγει μόνος του από την ακραία φτώχεια και το αυταρχικό καθεστώς της Γουινέας και έφτασε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο ωστόσο έλαβε έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει, γκρεμίζοντας όλα τα όνειρά του για μια κανονική ζωή, που τόσο την αξίζει.
[caption id="attachment_1932723" align="alignnone" width="662"] Ο Σαϊντού Καμαρά[/caption]
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Σαϊντού να μείνει στο σχολείο και τη γειτονιά του. Να νικήσει η αλληλεγγύη
Με πρωτοβουλία των τομεαρχών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού και Νίκου Φίλη και τις υπογραφές 25 ακόμη βουλευτών κατατέθηκε, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Αναφορά για την περίπτωση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά.
Ο Σαϊντού δεν είχε την «τύχη» να γεννηθεί στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να φτάσει στο NBA, είχε όμως την (πραγματική) τύχη να βρεθεί σε μια γειτονιά, να πάει σε ένα σχολείο που τον αγκάλιασαν γι’ αυτό ακριβώς που ήταν. Ένα παιδί που έψαχνε τρόπο να σώσει τη ζωή του.
Σε λίγες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο. Δίπλα του στέκεται το σχολείο του σύσσωμο, ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές των μαθητών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.
Θέλουν το παιδί να μείνει κοντά τους, να συνεχίσουν να είναι το στήριγμα που δεν είχε στη ζωή του. Παράλληλα δίνουν, όλοι μαζί, ένα πολύ σοβαρό μάθημα σε όλους μας για τη σημασία που έχει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία ένταξης, για παιδιά όπως ο Σαϊντού, που μετά από τόσες δυσκολίες και χωρίς την οικογένειά του δίπλα του, κατάφερε να γίνει μέρος της ελληνικής παιδείας, της γλώσσας και της κοινωνίας μας.
Οι πρόσφυγες και οι κατατρεγμένοι είναι το ίδιο απ’ όπου κι αν προέρχονται, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, δεν διακρίνουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, ή απ’ ότι άλλο στο μυαλό κάποιων διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε πραγματικούς και μη, σε ανθρώπους με περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα.
Η ιδεοληπτική εμμονή και η ρητορική της κυβέρνησης, αλλά και οι πολύ σοβαρές περικοπές στην παροχή ασύλου ακόμα και στην άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις όπως του Σαϊντού, όπου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τη χώρα, δεν μπορούν να «κόψουν» τα όνειρά του και την αγκαλιά της κοινωνίας της περιοχής που δείχνει το δρόμο.
Στο πλευρό του Σαϊντού Καμαρά συντάσσεται και η σχολική του κοινότητα, το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου.
Η Επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου :
«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.
Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.
Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε
μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.
Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη τους.
Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και ης γειτονιάς μας!
Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!
Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!
Για τον Σύλλογο
Διδασκόντων
Νίκος Π. Κακλαμάνος
Διευθυντής
Για τον Σύλλογο Γονέων
και Κηδεμόνων
Θέμης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος
Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο
Η Πρόεδρος»