Κύμα προσφυγών κατά εφορίας για φόρους και πρόστιμα - Δικαιώθηκαν 3 στους 10
Το φράγμα των 100.000 έσπασαν οι προσφυγές φορολογούμενων στην Διεύθυνση Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης για επιβολή έξτρα φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων λόγω παραβάσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία της Επιτροπής μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί 83.855 υποθέσεις από τις οποίες σε 23.514 περιπτώσεις η σε ποσοστό 30% οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν και κατάφεραν να μειώσουν ή και να ακυρώσουν το φόρο-λογαριασμό ενώ από αυτούς που «κόπηκαν» οι 33.875 αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Πάνω από 6.000 οι αιτήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της ΑΑΔΕ το 2023
Το 2023 στην Επιτροπή υποβλήθηκαν 6.481 προσφυγές με το 70% να απορρίπτεται και με 3.131 φορολογούμενους να προσφεύγουν στα δικαστήρια . Ειδικότερα από την Επιτροπή εκδικάστηκαν συνολικά 5.963 υποθέσεις, από τις οποίες απορρίφθηκαν 3.856 υποθέσεις ή ποσοστό 65%, 273 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών, δικαιώθηκαν 1.801 ή ποσοστό 30,2% ενώ στο αρχείο μπήκαν 33 λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει το «ραβασάκι» με το πρόσθετο φόρο έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εντός 30 ημερών για να το αμφισβητήσει και κατόπιν εάν δεν δικαιωθεί από τη ΔΕΔ, μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Αν δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας. Κάθε φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή
Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, αλλά η υποχρέωση υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής αποκλειστικά μέσω διαδικτύου δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:
- τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου,
- την προσβαλλόμενη πράξη,
- τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
- τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.