Κύκλωμα κοκαΐνης: «Εγκέφαλος» μία...71χρονη - Ο ρόλος των λιμενικών
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης με τηνεγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, κυρίως κοκαΐνη με τη βοήθεια και δυο λιμενικών που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις του σώματος στον Πειραιά.
Συνολικά έχουν συλληφθεί δέκα μέλη της οργάνωσης ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και 3 άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φυλακές.
«Εγκέφαλος» μία γυναίκα 71 ετών - «Ταμίας» μία 63χρονη...
Αρχηγός την εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται μία γυναίκα 71 ετών η οποία είναι έγκλειστη σε φυλακή και σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αποτελούσε τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη του κυκλώματος πειθαρχούσαν σε όλες τις εντολές της και δεν ενεργούσαν χωρίς πρώτα να πάρουν το «πράσινο φως» από την ίδια. Η 71χρονη, η οποία είχε ισχυρά μέτρα φύλαξης επικοινωνούσε με συνθηματικά με τα άλλα μέλη του κυκλώματος ενώ είχε όλη την ευθύνη για τη λειτουργία του δικτύου: από την προμήθεια των ναρκωτικών μέχρι την πώλησή τους.
Η 71χρονη έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν με ανάλογες εγκληματικές πράξεις και σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο τρόπος δράσης της ήταν απόλυτα επαγγελματικός. Άμεση συνεργάτις της, μία 63χρονη που ήταν η «ταμίας» της οργάνωσης και ο συνδετικός κρίκος με τα άλλα μέλη του κυκλώματος τα οποία συναντούσε και ενημέρωνε για τις συναλλαγές και τις ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών. Η 63χρονη μοίρασε επίσης τα παράνομα κέρδη κατ' εντολή της αρχηγού.
Ο ρόλος των δυο λιμενικών
Στο κύκλωμα συμμετείχαν δυο λιμενικοί: Ο ένας, με κατώτερο βαθμό, είχε ζωτικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση καθώς ήταν ο κύριος προμηθευτής των ναρκωτικών ουσιών. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, εξασφάλιζε τα ναρκωτικά μέσα από τις ουσίες που προορίζονταν για καύση. Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση είχε τεράστια κέρδη καθώς υπήρχε μηδενικό κόστος για την αγορά της κοκαϊνης. Συνολικά το κέρδος του κυκλώματος ανέρχεται στο 1.2 εκατ. ευρώ.
Ο ανώτερος αξιωματικός του λιμενικού παρείχε κάθε βοήθεια στην υφιστάμενό του και βασικό προμηθευτή της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνομιλίες τους ήταν όλες κωδικοποιημένες μέσα από αριθμούς που ήταν καταχωρημένοι σε «ανύπαρκτους» αλλοδαπούς.
Η σύλληψη του κατώτερου αξιωματικού του λιμενικού έγινε επ' αυτοφώρω με τον εν λόγω να αντιστέκεται και να προσπαθεί να πετάξει από επάνω του ένα σακίδιο με περίπου 5 κιλά κοκαϊνης. Ακολούθησε η σύλληψη της 63χρονης σε σπίτι «καβάτζα» που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι «κωδικοί» στις επικοινωνίες
Τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν πάντα με κωδικούς προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις διωκτικές αρχές:
«μηχανάκια», «πληροφορίες», «τηλέφωνα» = ποσότητες ναρκωτικής ουσίας
«αριθμοί» = λεφτά
«βραστό» = κοκαΐνη για χρήση ως «φρίμπα»
«μονόζυγο» = ζυγαριά ακριβείας
«νούμερα» = ύψος χρημάτων ανά 1.000 ευρώ
«γατάκια» = κιλά κοκαΐνης
«πράγματα» = ναρκωτικά
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίσταζαν να βάζουν χέρι ακόμα και στα κατασχεμένα ναρκωτικά του λιμενικού. Σε αυτοψία που έγινε στο χώρο αποθήκευσης διαπιστώθηκε ότι σε τρεις συνολικά υποθέσεις όπου κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες σε σάκους, οι σφραγίδες είχαν παραβιαστεί παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό της είχε καταμετρηθεί από το Γενικό Χημείο του κράτους και είχαν σφραγιστεί.