Ξανθός: Απολύτως προβληματική η διαχείριση του δεύτερου κύματος
«Υπάρχει θέμα διαφανούς και δημοσιας πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πλευρά των επιστημόνων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχουν αρρυθμίες, όπως το περιστατικό στην Κοζάνη με την ετεροχρονισμένη εμφάνιση κρουσμάτων. Με ποια κριτήρια και με ποια ακριβώς στοιχεία γίνεται η εκτίμηση του κινδύνου, πώς παίρνονται τα μέτρα για τοπικές καραντίνες, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα σε αυτό το κομμάτι. Το κομμάτι της διαφάνειας πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ. Είναι όρος αξιοπιστίας αυτό, για τη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά στη φάση των εμβολιασμών», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας στον Αlpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, τόνισε, σε σχέση με το επιχείρημα του κ. Γεραπετρίτη νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ότι η Ελλάδα συγκριτικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και εκ των αποτελεσμάτων, έχει θετικό πρόσημο στη διαχείριση της πανδημίας:
«Αυτές οι τοποθετήσεις από ανθρώπους χωρίς ειδική γνώση προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Η διαχείριση του δεύτερου κύματος ήταν απολύτως προβληματική. Δεν μπορεί η κυβέρνηση ούτε να εμφανίζεται ότι έχει πετύχει κάποιον θρίαμβο και έχει πετύχει ένα sucess story. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση, ειδικά στη Β. Ελλάδα. Τα πάντα εξελίχθηκαν με πολύ οδυνηρό και επώδυνο τρόπο για το σύστημα υγείας, για τους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, για τις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζονται λιγότερες μεγαλοστομίες και υπερφίαλες δηλώσεις, οι δείκτες δεν μας ευνοούν».
Τόνισε ότι η χώρα μας δεν περιφρούρησε το συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε από τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας κι ερωτηθείς τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος να ήταν υπουργός, τόνισε: «Θα έριχνα το βάρος - και το είχαμε προτείνει από την αρχή αυτό στην κυβέρνηση, αλλά δυστυψώς δεν το άκουσε - στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας. Με την εμπλοκή των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ένα πιο αναβαθμισμένο κι εκτεταμένο testing, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες σε πληθυσμούς και δομές ειδικής ευαλωτότητας».
Διευκρίνισε ότι από τις αρχές του καλοκαιριού είχε αυξηθεί η διαθεσιμότητα των τεστ σε όλο τον κόσμο. «Ούτε το σύστημα της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κερδήθηκε, δεν ενεπλάκη η πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν αποζημιώνονταν τα τεστ και πολύς κόσμος είτε απέφευγε να τα κάνει απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε όλη τη ζήτηση, είτε επιβαρυνόταν πολύ οικονομικά και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και φυσικά δεν προετοιμάστηκαν ούτε τα νοσοκομεία και οι κρίσιμοι κρίκοι τους που είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές και οι ΜΕΘ covid, για να υποδεχτούν την αυξημένη πίεση του δεύτερου κύματος», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι πέθαιναν ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, τόνισε ότι «αυτό είναι μια δύσκολη συζήτηση» και πρόσθεσε πως «έχει αρχίσει να εμπλέκεται και η Δικαιοσύνη», ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση μια λογική μετάθεση των ευθυνών, σε γιατρούς, επιτροπή κ.λπ.
Αναφερόμενος στα εμβόλια, τόνισε ότι «η ανεπάρκεια των διαθέσιμων εμβολίων, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε υπερεθνικό επίπεδο», επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση της πατέντας των εμβολίων. Χαρακτήρισε προβληματική» την οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού: «Η εμπλοκή των νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα είναι λάθος κίνηση».