Κρυπτονομίσματα: Χάκερ πίσω από την ληστεία του αιώνα - Επιστρέφει πίσω τα χρήματα
Ανατροπή στη μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων στην ιστορία… O χάκερ πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα Poly Network έχει επιστρέψει σχεδόν τα μισά από τα αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων κρυπτονομίσματα που έκλεψε.
Μετά την επίθεση, η Poly Network έστειλε μια επιστολή μέσω Twitter, ζητώντας από τον δράστη να έρθει σε επαφή μαζί της προκειμένου να «βρεθεί λύση». Ο χάκερ μέσω μηνυμάτων δεσμεύτηκε να επιστρέψει τα χρήματα, υποστηρίζοντας πως «δεν τον ενδιαφέρουν και πολύ».
Χθες, η πλατφόρμα blockchain Poly Network ανακοίνωσε πως είχαν επιστραφεί 260 εκατ. δολάρια σε τρία είδη κρυπτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων Ethereum ύψους 3,3 εκατ. δολαρίων, BSC (Binance Smart Chain) 256 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. σε Polygon. Δεν έχουν ανακτηθεί ακόμα 269 εκατ. δολάρια σε Ethereum και 84 εκατ. σε Polygon.
Ο χάκερ τόνισε πως ανέκαθεν σκόπευε να επιστρέψει τα κρυπτονομίσματα και υποστήριξε πως η κλοπή έγινε για να υποδειχθούν τα ευάλωτα σημεία στο λογισμικό της Poly Network. «Το ξέρω πως πονάει όταν δέχεσαι επίθεση, ωστόσο δεν θα έπρεπε να μάθουν κάτι από αυτά τα χακαρίσματα;» έγραψε σε σημειώματα που ανέβασε στο blockchain του Ethereum.
Η κυβερνο-ληστεία του αιώνα
Η επίθεση στην πλατφόρμα PolyNetwork συνιστά τη μεγαλύτερη κλοπή που έχει καταγραφεί έως τώρα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Οπως αναφέρει η PolyNetwork, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν κάποιο «ευάλωτο» στοιχείο στον μηχανισμό της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, η ανίχνευση των κινήσεων των χάκερ κατέδειξε πως αμέσως μετά την κλοπή έστειλαν τα χρήματα σε διάφορες άλλες διευθύνσεις συναφείς με τα κρυπτονομίσματα. Ερευνητές της SlowMist, εταιρείας ασφάλισης του κλάδου που ανιχνεύει τέτοιου είδους κινήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλοπή σχεδιαζόταν επί μακρόν, ήταν οργανωμένη και καλά προγραμματισμένη.
Η PolyNetwork είναι μια πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), όπως αποκαλούνται όσες παρακάμπτουν τη διαμεσολάβηση χρηματιστών και ανταλλακτηρίων. Λειτουργεί ως δίκτυο σύνδεσης πολλών τεχνολογιών blockchain και διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία. Οπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, ο τομέας των DeFi βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων των χάκερ εδώ και καιρό. Από τις αρχές του έτους και μέχρι τον περασμένο μήνα είχαν ήδη κλαπεί από αυτόν τον τομέα 474 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων CipherTrace, που σημειώνει πως πρόκειται για ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο στο σύνολο του 2020.
Σχετικό ρεπορτάζ του BBC επισημαίνει, πάντως, πως περιορίζεται το ύψος της ζημίας από την εγκληματική δραστηριότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς φέτος ανέρχεται σε 681 εκατ. δολάρια, όταν στο σύνολο του περασμένου έτους είχε ήδη μειωθεί στο 1,9 δισ. δολάρια, από το διαστημικό ποσό των 4,5 δισ. δολαρίων που είχαν χαθεί από κλοπές κρυπτονομισμάτων στη διάρκεια του 2019. Ενδεχομένως η αιτία είναι η σταδιακή εμπλοκή των Αρχών στον σκοτεινό κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενεπλάκη για πρώτη φορά στον χώρο, όταν κατήγγειλε την Blockchain Credit Partners, επίσης πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, και δύο στελέχη της ότι απέσπασαν 30 εκατ. δολάρια μέσω αθέμιτων συναλλαγών.