Κρούσματα σήμερα 3/2: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Αλλάζει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική
Τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική είναι προ των πυλών, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Εκτός μάλιστα από τον τετραψήφιο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χτες, τα νέα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς υπολογίζεται πως το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 50%.
Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία, καθώς εκτός από τα κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες προκύπτει και αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 - Στο τραπέζι και γενικό lockdown
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα άφησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είναι κάτι που θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3.
https://www.youtube.com/watch?v=f7T0FCzbUz4&feature=youtu.be
Eρωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός.
«Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.
Σαρηγιάννης: Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες η λύση
Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Σταμπουλίδης: Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου
«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανερμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Σε ερώτηση, εάν η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει νέο λουκέτο στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».
Ακόμα, υποστήριξε ότι το click away και το click inside περιόρισαν την κινητικότητα, λέγοντας ότι αν πρέπει να περιοριστεί κι άλλο η κινητικότητα, θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και οι ειδικοί.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, έκανε λόγο ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους. Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.
Ερωτηθείς σήμερα για τα σχολεία ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε Α. Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν.