Κρούσματα σήμερα 28/1: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Προτάσεις για πιο σκληρό lockdown στις «κόκκινες» περιοχές
Αυστηρά μέτρα φέρονται να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στην αποψινή έκτακτη συνεδρίασή τους, προκειμένου να αποφύγει η χώρα ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Καθοριστικά για τις εξελίξεις αναμένονται τα στοιχεία που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, καθώς και τα ειδικότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η εισήγηση που θα κατατεθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στην επιτροπή που θα συνεδριάσει με όλα της τα μέλη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες, όχι μόνο για την Αττική αλλά για 22 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής προσανατολίζονται στη λήψη άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι - μεταξύ άλλων - έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί περιοχές που θα κηρυχθούν «κόκκινες» από την Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη».
Στον «αέρα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων
Λίγες μόνο μέρες μετά το προγραμματισμένο (;) άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων φαίνεται πως η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία βρίσκεται στον αέρα. Πλήθος λοιμωξιολόγων και μέλη της επιτροπής αφήνουν να εννοηθεί πως το άνοιγμα των σχολείων, ειδικά στην Αττική, θα είναι επικίνδυνα επιβαρυντικό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα σήμερα και αύριο, καθώς – όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει – η απόφαση για τα σχολεία μπορεί να ανακληθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Επιστρέφει το click away;
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται αύριο Παρασκευή να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού, και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις».
Αυτό που θέλει δια ροπάλου να αποφύγει η κυβέρνηση είναι μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας.
Εξαδάκτυλος: Κανένα περαιτέρω άνοιγμα εφόσον υπάρχει αύξηση κρουσμάτων
Στο πλευρό των λοιμωξιολόγων που τάσσονται κατά του ανοίγματος των Γυμνασίων και Λυκείων τάσσεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των κρουσμάτων που αφορούν στις νέες μεταλλάξεις.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, «δεν είναι καλό σημάδι ότι 14 μέρες από το πρώτο άνοιγμα σχολείων βλέπουμε αυξητική τάση κι ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου», ενώ πρόσθεσε, «πρώτη φορά βλέπουμε ανοδική τάση ακριβώς μετά το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου, ενώ μετά τις γιορτές (των Χριστουγέννων) η τάση ήταν πτωτική», είπε.
Τόνισε ότι, λόγω της κατάστασης που δημιουργείται τόσο με την αύξηση των κρουσμάτων όσο και με τους αριθμούς που παρουσιάζει στην χώρα η βρετανική μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό να μη δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα (1/2). «Αν είχαμε αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες θα λέγαμε ότι προέρχεται από το λιανεμπόριο αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», διευκρίνισε ξεκαθαρίζοντας ότι «εφόσον υπάρχει επιβάρυνση δεν πρέπει να προστεθούν δραστηριότητες».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό την Κυριακή και επανέλαβε ότι έλαβε κολχικίνη «έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι δεν είναι το φάρμακο που θεραπεύει». Σημείωσε ότι η κολχικίνη βοηθά να μην αναπτυχθεί σοβαρή νόσος και να αποτραπεί διακομιδή ασθενών, ενώ ο ίδιος, όπως είπε δεν χρειάστηκε νοσηλεία καθώς ήταν ήπια τα συμπτώματα.