Κρούσματα σήμερα 27/1: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το «θρίλερ» με το άνοιγμα των σχολείων
Αβεβαιότητα υπάρχει με την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς οι μεταλλάξεις κορονοϊού και η διασπορά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ανησυχούν τους ειδικούς. Γι' αυτό, άλλωστε, θα συνεδριάσει αύριο (28/1) το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανησυχία και ρευστότητα
Μπορεί η ατζέντα να αφορά το νομοθετικό έργο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των κλάδων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών στρέφεται στην μεταλλάξεις του ιού, το τρίτο κύμα της πανδημίας και φυσικά στο θρίλερ με τα εμβόλια στην Ευρώπη.
Άλλωστε αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικής σημασίας, ουσιαστικά αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο όλου του οικονομικού προγραμματισμού και του γενικότερου σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου για την οικονομία και την κοινωνία.
Είναι δε χαρακτηριστικό του όλου κλίματος ανησυχίας, η ρευστότητα που υπάρχει για την άρση ή την λήψη μέτρων, την ανατροπή αποφάσεων που έχουν ληφθεί μόλις ημέρες πριν. Είναι ενδεικτικό το σκηνικό με τις δεύτερες σκέψεις που γίνονται για να μην εφαρμοστεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα επιστροφή των μαθητών στα θρανία Γυμνασίων και Λυκείων (πλην κόκκινων περιοχών). Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν προς ώρας τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν συζητάει ένα τέτοιο σενάριο ανατροπής του προγραμματισμού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με το μικροσκόπιο στα υγειονομικά δεδομένα και την εισηγήσεις των ειδικών κάθε Παρασκευή.
Ο φόβος για τρίτο κύμα
Τόσο από οικονομικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν κάθε σενάριο να υπάρξει τρίτο κύμα, αφού δεν έχει προλάβει ακόμα να ανασάνει η αγορά που άνοιξε μόλις δύο εβδομάδες πριν.
Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων , με την Αττική στο “κόκκινο” και τη σκιά των μεταλλάξεων να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη “χτυπούν” καμπανάκια με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ πως “γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε”.
Αρκουμανέας: Την Πέμπτη η τελική απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια
Ο κ. Αρκουμανέας εξήγησε ότι «αναμέναμε μια αυξητική τάση, με ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία. Η αύξηση της κινητικότητας βοηθάει τη διασπορά του κορονοϊού».
Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα ώστε να επέμβουμε άμεσα όπου χρειαστεί. Αν δούμε ανησυχητικά στοιχεία τις προσεχείς ημέρες θα λάβουμε μέτρα.[…] Επειδή όμως χθες, όπως είδαμε, υπήρξε μια αύξηση και ειδικά στην Αττική θα πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη οπότε θα συζητηθούν και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη».
Γώγος: Μπορεί να αρθεί και η απόφαση για τα σχολεία
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.
Ο κ. Γώγος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η απόφαση για το άνοιγμα είναι ειλημμένη, «αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε».
https://www.youtube.com/watch?v=HJoezugkKis
«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».
Εξάλλου, ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως δήλωσε, βρισκόμαστε κοντά σε ένα νέο lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».
Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 σημείωσε πως όπως υπολογίζει, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα. Εκτίμησε ότι είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση». Εξήγησε πως αυτή τη φορά ξεκινάμε από τα 500 με 600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε το δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.