Κρούσματα σήμερα 21/3: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα
Άπαντες αναμένουν πότε ο ιός θα κάμψει στη χώρα μας και η κατάσταση με τα κρούσματα θα έχει τάσεις μείωσης. Επί της ουσίας αυτό που μελετούν οι ειδικοί είναι πότε θα ξεκινήσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς αλλά και απελευθέρωσης των μετακινήσεων.
Βεβαίως, όλα κρίνονται ημέρα με την ημέρα, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν κλειστές δομές ή «κόκκινες» περιοχές σημειώνουν έξαρση, τι θα δείξουν τα ατομικά τεστ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή θα «αποκαλυφθούν» κι άλλοι ασθενείς με κοροναϊό που τώρα είναι ασυμπτωματικοί.
Πότε θα φτάσουν στο peak οι διασωληνωμένοι
Η γενική εικόνα και άποψη είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak του. Αυτό αναμένεται να γίνει όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Τζανάκης, σε 10 ημέρες που θα φτάσουμε τους 710-750 διασωληνωμένους.
Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μόλις συμβεί αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά.
Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν αποκλείεται η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων να αρχίσει να φαίνεται και από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να γίνει αυτό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους.
Σχολιάζοντας τα self tests που θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνεχάρη την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που θα διαθέσει δωρεάν αυτά τα τεστ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου οι πολίτες τα αγοράζουν.
«Όταν η νόσος είναι συχνή, δεν εφησυχάζουμε όταν έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να προσέχουμε σαν να ήμασταν θετικοί. Όταν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, το πιστεύουμε και πρέπει να το πιστοποιήσουμε και μέσα από μια δομή υγείας. Σε αυτό που βοηθάνε πολύ τα τεστ είναι να βρούμε πολύ πιο γρήγορα τους θετικούς», κατέληξε.