Κρούσματα σήμερα 21/1: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το άνοιγμα των σχολείων
Η αυριανή (21/1) συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη της σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown. Οι ειδικοί αναμένεται να εκτιμήσουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανικού εμπορίου και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Το χρονικό σημείο, μέλη της επιτροπής, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, γι' αυτό από εδώ και πέρα οι αποφάσεις για περαιτέρω άρση του lockdown θα «ζυγίζονται» με προσοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία το τελευταίο διάστημα.
H Aττική κρίνει το άνοιγμα
Κρίσιμος παράγοντας, που λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις των ειδικών, είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, που εξακολουθεί να προβληματίζει. Χθες, οι υποεπιτροπές των επιστημόνων ανέλυσαν όλα τα δεδομένα στις περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το αυριανό τους έργο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέλος της επιτροπής, δίνοντας έμφαση στον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο κινείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων: «Είναι λογικό και οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω και ο ιός να διασπείρεται, γιατί αυτή είναι ''δουλειά'' του, και να αυξάνονται τα κρούσματα. Έτσι και ξεκινήσει η Αθήνα, θα βιώσουμε άσχημα πράγματα. Αυτός είναι ο φόβος μας. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσουμε ξανά τα κρούσματα να φτάσουν πάλι 3.000. Έχουμε συμφωνήσει. Μόλις περάσουμε τα 1.000-1.500 θα ξανακλείσουμε». Στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν:- η διά ζώσης λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων,
- το άνοιγμα και άλλων τομέων της οικονομίας, π.χ. τα χιονοδρομικά και άλλοι χειμερινοί κλάδοι,
- ενώ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα συζητηθεί και το θέμα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αύριο σχετικές αποφάσεις.
Πιθανότερη ημερομηνία η 1η Φεβρουαρίου
Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το κοντινό μέλλον. Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι λόγω της κρισιμότητας αυτής της εβδομάδας καλό θα ήταν το άνοιγμα να μεταφερθεί την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ζητούν περαιτέρω «έκπτωση» χρόνου. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο», ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.Ταραντίλης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων
Στις εξελίξεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως «είναι προφανές ότι διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -- ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών -- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες -- κάποιοι και με τη δεύτερη δόση -- ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας». Και τόνισε: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση. Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης». https://www.youtube.com/watch?v=cy5GidbSANs&feature=youtu.be Με αναφορά στην ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις προοπτικές για «την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δυο χωρών και των δύο φίλων λαών καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «για έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες μας». Πρόσθεσε πως «είναι επίσης ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες». Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Είπε «χθες ήταν μία ιστορική μέρα καθώς μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947 κατά περίπου 10%». Και ο κ. Ταραντίλης συνέχισε: «Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».