Κρούσματα σήμερα 2/2: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική
Οι ειδικοί συστήνουν σχολαστική τήρηση ούτως ώστε να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές Αρχές.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι σήμερα πιθανόν να ανακοινωθεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 11:30 το πρωί είχαν διαγνωστεί πάνω από 1.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πάντως αυτό που επισημαίνεται από κυβερνητικά χείλη συνεχώς είναι ότι, για την ώρα, νέα πιο αυστηρά μέτρα παραμένουν στο συρτάρι, αφού από το Σάββατο (30/1) έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που χωρίζει τη χώρα σε δύο επίπεδα: Α-Επιτήρησης και Β-Αυξημένου Κινδύνου.
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν να δουν την πορεία των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες και εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού. Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Σήμερα δεν οδηγούμαστε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά», είπε. Όπως σημείωσε, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, τονίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο».
Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς και οι μεταλλάξεις του ιού, αφού μετά το βρετανικό στέλεχος, την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αυτό από τη Νότια Αφρική.
Χαρδαλιάς: Τότε θα μπει στο τραπέζι το γενικευμένο lockdown
Το ενδεχόμενο ενός σκληρού γενικού lockdown άφησε ανοικτό, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».
Κικίλιας: Οπου δυσκολεύουν τα πράγματα, κλείνουμε και προστατεύουμε τους συμπολίτες μας
Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα εάν και εφόσον χρειαστεί αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρέθηκε με τον κ. Αρκουμανέα στην πλατεία Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια όπου πραγματοποιούνταν rapid tests σε πολίτες. «Όπου δυσκολεύουν τα πράγματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια, να κλείνουμε και να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας», σημείωσε.
Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.
Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση.
Ανησυχία από τους ειδικούς
Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε… χιονοστιβάδα.
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown» προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία».
"Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή" υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Ανοιχτό ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον σταθμό μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ε. Μανωλόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι καλό θα ήταν να επιβληθεί ένα αυστηρό lockdown 1 μήνα και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν.
«Αν δούμε μια δραματική αύξηση της διασποράς των μεταλλάξεων, δυστυχώς θα πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Για καθολικό lockdown δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των πολιτών», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.