Κρούσματα σήμερα 19/4: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Εβδομάδα αποφάσεων για το Πάσχα
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει του Πάσχα, ωστόσο τα στοιχεία και η επιδημιολογική επιβάρυνση δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το περίφημο «Πάσχα στο χωριό».
Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πηγές, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αρνητική απόφαση από την κυβέρνηση, και αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση. Οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού το επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού παραμένει υψηλό. Παράλληλα, η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναζητείται έστω και την τελευταία στιγμή μια μέση λύση, καθώς είχε δημιουργηθεί η προσδοκία της ελεύθερης μετακίνησης από νομό σε νομό και μια πιθανή ματαίωση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Στο Μαξίμου περιμένουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ιδέα για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται.
Στο τραπέζι της επιτροπής έχει «πέσει» και η ιδέα των μετακινήσεων εντός του ίδιου νομού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένειά μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα με την οικογένεια στο εξοχικό.
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε. Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.
Λινού: Μετακίνηση το Πάσχα μόνο με δύο προϋποθέσεις
«Ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι το lockdown το εφαρμόζεις σε έκτακτη ανάγκη για μικρό χρονικό διάστημα. «Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί το τελευταίο αναγκαίο μέτρο, το κάναμε πρώτο. Πρώτο μέτρο κάνουμε εγκλεισμό, lockdown. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω» είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Λινού. Και πρόσθεσε:
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιο θα είναι το μήνυμα στον πληθυσμό, ποιος θα το δώσει και πώς θα το δώσει. Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα συγκινήσει τους ανθρώπους για να αλλάξουν συμπεριφορά αλλά τους βάζουμε και από πάνω και επιτίμια που θα έλεγαν και οι εκκλησιαστικοί».
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω. Φτάνει να το πετύχουμε επικοινωνιακά» εξήγησε.
Τι θα γίνει με εστίαση και τουρισμό
Όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορονοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό».
Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες
Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το θέμα της λειτουργία των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό -από έναν ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Παράλληλα ζήτησε να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ένα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς.