Κρούσματα σήμερα 18/2: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Ανατροπή με την παράταση του lockdown
Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο μιας παράτασης στο lockdown. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή» σχολίασε. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ότι η «εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown». Τέλος, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για διαβατήριο εμβολιασμού αλλά για ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο κάποιος δεν θα χρειάζεται να κάνει τεστ ή να μπει σε καραντίνα. «Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και εκτός ΕΕ, και είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας», σημείωσε. Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ Την ίδια ώρα, αρκετοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτύπωσε χτες την «εκτόξευση» στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης ο αριθμός των ασθενών αγγίζει τους 313. Για την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι στην επικράτεια από τις συνολικά 656 κλίνες, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές.
Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Την Τετάρτη, από τα συνολικά 755 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, τα 231 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εκτός από την Αττική, ακόμα 15 περιοχές παρακολουθούνται στενά από τους λοιμωξιολόγους, καθώς το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται, προβληματίζει. Οι επιβαρυμένες περιοχές είναι οι εξής: Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Kάλυμνος, Θάσος, Κάρπαθος, Ιωάννινα, Ηράκλειο.
Πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν την σειρά τους λόγω της Μήδειας
Πώς θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού τους λόγω της Μήδειας εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε πως τα εμβόλια που δεν έγιναν, δόθηκαν σε συμπολίτες μας καθώς 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, και στην Αμυγδαλέζα έκαναν την πρώτη δόση.
Για τους πολίτες που τελικά δεν εμβολιάστηκαν, εκείνοι θα ειδοποιηθούν με SMS για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και τοποθεσία του ραντεβού τους.
Ειδικότερα:
Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.
Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.
Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
[caption id="attachment_1751251" align="alignnone" width="1500"] EUROKINISSI[/caption]
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.
Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.
Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.