Κρούσματα σήμερα 12/2: H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα του σκληρού lockdown [vids]
Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, το μεγάλο ερώτημα για τος ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση είναι το πότε θα αποδώσουν τα αυστηρά μέτρα του καθολικού lockdown που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Αττική, όπου καταγράφονται τα μισά νέα κρούσματα κορονοϊού, καθώς και οι μισοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητά του lockdown θα κριθεί και από την τήρησή του από τους πολίτες. Σημείωσε πως οι πολίτες είναι πιο κουρασμένοι σε σχέση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, καθώς τότε οι πολίτες ήταν πιο φοβισμένοι, ενώ συμπλήρωσε δε, πως η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν πρέπει να την ξεχνάμε.
Για το lockdown στην Αττική αλλά και το πώς βλέπουν την επιδημιολογική πορεία στη χώρα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Όπως τόνισαν και οι δυο, η αυξητική τάση στα κρούσματα διατηρείται και αυτή την εβδομάδα διατηρείται, αλλά η διάρκεια του lockdown θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
Τους επόμενους 2 μήνες ενδέχεται να πηγαίνουμε με τη διαδικασία της «βεντάλιας», όπως είπε και η κυβέρνηση, όμως τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. «Όλα τα μέτρα επαφίενται σε εμάς για να γίνουν πράξη. Είμαστε προς το τέλος. Η υπευθυνότητά μας θα καθορίσει τα μέτρα», σημείωσε. Όπως είπε, τα δεδομένα θα εκτιμώνται εβδομάδα με εβδομάδα και δεν απέκλεισε την παράταση του lockdown.
Αυτές οι περιοχές είναι μια ανάσα από το lockdown
Εν τω μεταξύ, πιο αυστηρά μέτρα «κλήρωσε» η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για Αχαΐα και Εύβοια. Στην τακτική της συνεδρίαση, η επιτροπή εξετάζει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για τις περιοχές με υψηλό ιϊκό φορτίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την επιβολή αυστηρού lockdown σε όλη την Αχαΐα και την Εύβοια αλλά όχι για το Ρέθυμνο, για το οποίο προτείνουν να τεθεί σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης αυστηροποιώντας τα ισχύοντα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε lockdown
Παράλληλα, σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη με την επιτροπή των ειδικών να μην εισηγείται την λήψη επιπλέον μέτρων και να αποφεύγεται προσώρας το σκληρό lockdown. Τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξειδικεύσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Εξαδάκτυλος: Μην προεξοφλούμε παράταση lockdown - Τι ισχύει για τις μάσκες
Να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος θύμισε ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου, αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.
Για τη Θεσσαλονίκη
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Πρόσθεσε ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικώς, είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.
Για διπλή μάσκα
Για τη χρήση διπλής μάσκας είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, αλλά την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί. Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής.
Για απαγόρευση κυκλοφορίας
Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές, απάντησε ότι δεν έχει γίνει ευρεία τέτοια συζήτηση στην επιτροπή και εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον ζημιά θα έκανε παρά θα ωφελούσε μια τέτοια απόφαση, «διότι ο συνωστισμός που θα παρατηρηθεί τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, θα είναι πάρα πολύ έντονος».
Για την παράλυση νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα
Για τα συμπτώματα παράλυσης 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα μετά τον εμβολιασμό της, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ να τοποθετηθεί επισήμως και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουν συμπεράσματα που οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση. Για το σύνδρομο Guillain-Barre είπε ότι «με όλα τα εμβόλια είναι, -αν είναι, μια σπανιότατη επιπλοκή που αφορά όλα τα εμβόλια όχι το συγκεκριμένο» και συνέστησε σε όσους έχουν το εν λόγω σύνδρομο να συνεννοηθούν με τον θεράποντα ιατρό τους.