Κρούσματα σήμερα 10/2: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Τα σενάρια για παράταση lockdown μέχρι Μάρτιο
Μετά την επιβολή αυστηρού lockdown στην Αττική, από αύριο Πέμπτη (10/2), και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν, άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για παράτασή του μέχρι το Μάρτιο, αλλά και για διεύρυνσή του σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, όπου και εκεί, νοσηλείες, κρούσματα και μεταλλάξεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.
Η κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη απόφαση, προχωρώντας στην επιβολή του αυστηρού lockdown στην Αττική για δυόμιση εβδομάδες Τα νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πολυ πιθανό να παραταθούν.
Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει:
«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή ειδικοί, επισημαίνουν, ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που είχε επιβληθεί αυστηρό lockdown, αυτό, παρατάθηκε πέραν του διαστήματος που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς, πέρα από το ότι ήδη υπάρχουν περιφέρειες που έχουν μπει στο κόκκινο, υπάρχει ο κίνδυνος τις αμέσως επόμενες μέρες να πιεστεί σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική και να απαιτηθεί η μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή, στο Σύστημα Υγείας.
Άλλωστε η απόφαση για το αυστηρό lockdown στην Αττική, ελήφθη γρήγορα, ακριβώς επειδή παρατηρήθηκε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και της πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, που έφτασε στο 72%.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Όπως εξάλλου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο, η απόφαση για τους πρόσθετους περιορισμούς βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Αυτά τα δύο δεδομένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «μας θέτουν σε επιφυλακή».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς, «σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά», ενώ προσέθεσε ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, επελέγη η τακτική επισκόπηση και η ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.
«Γιατί μπορεί η χώρα μας να αντιστέκεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε, όμως, όλοι πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Γι’ αυτό και προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να προλάβουμε τον κίνδυνο. Γιατί η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Διαβάστε ακόμα: Lockdown: Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για άθληση – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο στην Αττική
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί παράταση του lockdown»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξήγησε ότι η απόφαση για lockdown στην Αττική ελήφθη καθώς παρατηρήθηκε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και της πληρότητας στις ΜΕΘ, όπου από το 55% πριν από λίγες ημέρες έφτασαν στο 63% και τώρα στο 72%.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική δεν είναι τραγική «είναι όμως πολύ ανησυχητική» καθώς αρκετά κρούσματα νοσούν σοβαρά και μπαίνουν στα νοσοκομεία. «Αν είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα για νοσηλεία θα ήμασταν πιο χαλαροί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι υπάρχει πλέον το πλεονέκτημα των εμβολιασμών που αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν καταλήγουν στα νοσοκομεία και από την άλλη φαίνεται πως μεταδίδουν 67% λιγότερο τον ιό.
Πρόσθεσε δε, ότι αν χρειαστούν γρήγορες αποφάσεις για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη θα ληφθούν σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η Πάτρα έχει ήδη «κλείσει» από την προηγούμενη Παρασκευή και αυτό που μένει να εξεταστεί είναι εάν χρειάζεται η λήψη μέτρων για ολόκληρη την Αχαΐα.
«Έχει σημασία η συμπεριφορά των πολιτών»
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σχετικά με την διάρκεια του lockdown, άφησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι θα διαρκέσει «καταρχήν για 14 ημέρες. Ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε. Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο «και την Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown. Επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα», είπε.
Και αυτός σημείωσε ότι το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για lockdown στην Αττική, ήταν η δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Αυτό ήταν το καινούργιο. Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα προλαμβάνει πολύ νωρίς» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε μπροστά μας δύο πλεονεκτήματα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν θα έχουμε την επιβάρυνση που είχαμε το Φθινόπωρο, στο σύστημα Υγείας. Όπως εξήγησε, αυτό το διάστημα έχουμε δύο πλεονεκτήματα:
«Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί ο καιρός και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού.
Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο».
Σχετικά με το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Έχουμε δει πως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, συμμετέχουν στην διάδοση του ιού. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος αλλάζει ταχύτατα και απαιτείται μία πιο γρήγορη απάντηση, ενώ έχουμε και μια κοινωνία η οποία είναι εξουθενωμένη. Τα παιδιά νοσούν ελαφρά, κινδυνεύουν λίγο αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, καθώς τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι που κλυδωνίζεται από μια πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ας δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να συντομεύσουμε όσο το δυνατόν αυτή την περιπέτεια».
«Να εφαρμοστεί lockdown σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη»
Την ανάγκη να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, στην Πάτρα, τόνισε στο μεταξύ, μιλώντας στον Σκάι, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ αντίστοιχη σύσταση για τη Θεσσαλονίκη, έκανε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Για την Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.
«Δεν θα κάνουμε παρέλαση στις 25 Μαρτίου»
Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, στην Αττική, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 72%. Τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.
Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.
Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες. Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.