Κρούσμα λέπρας: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα - Ο ασθενής νοσηλεύεται στο «Αττικόν»
Την ύπαρξη κρούσματος λέπρας ασθενούς που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, με αφορμή τη νοσηλεία του Άγγλου επισκέπτη, στο ίδιο νοσοκομείο, ως ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.
Σύμφωνα, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, ο οποίος μίλησε το πρωί της Κυριακής στο Open TV πρόκειται για ασθενή από την Πελοπόννησο.
«Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών ξεχασμένων, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Πουρνάρας.
Τα νεότερα για την υγεία του 29χρονου που νοσηλεύεται στο Αττικόν
Για την πορεία της υγείας του 29χρονου Άγγλου τουρίστα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν με συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο νεαρός δεν έχει πυρετό, είναι ευδιάθετος σήμερα, ενώ και η σύντροφος του δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
Ο 29χρονος φέρει δερματικά εξανθήματα και οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτήρισαν ως ύποπτο για τη συγκεκριμένη νόσο και γι΄αυτό μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Σε συνέντευξή του στο Open ο κ. Πουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
«Θα νοσηλευτεί στην μονάδα αρνητικής πιέσεως στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων του Αττικού, η οποία είναι ασφαλέστατη μονάδα με καλό προσωπικό. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει, ότι μοιάζει με ευλογιά των πιθήκων. Δεν είναι κάτι τρομερό, δεν χρειάζεται πανικός. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί και δεν είναι πολύ μεταδοτικό» είπε αρχικά.
«Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του για προληπτικούς λόγους. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί η καθηγήτρια Παππά είναι ειδική σε αυτούς τους σπάνιους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» σημείωσε ο κ. Πουρνάρας.
Όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής, ο τουρίστας είναι σε καλά χέρια. «Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικού».
«Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Δεν μεταδίδεται από μακριά. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν έγινε ποτέ συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική, είναι συχνό, αλλά όχι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ» υπογράμμισε.
«Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία… Μετά εμφανίζεται το εξάνθημα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα εξανθήματα, αλλά η νόσος δεν είναι βαριά» κατέληξε.