Συναγερμός στην Κρήτη: Γιατί πεθαίνουν μαζικά τα πρόβατα
Συναγερμός έχει σημάνει στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, λόγω των μαζικών θανάτων που παρατηρούνται στα πρόβατα του νησιού.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι απότομες εναλλαγές του καιρού λόγω κλιματικής αλλαγής προκαλούν τον θάνατο στα νεογέννητα ζώα και «κόβουν» το γάλα στα ενήλικα.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε χωριά των Χανίων η μείωση στο γάλα φτάνει το 50% ενώ η παραγωγή γάλακτος σε όλο το νησί έχει μειωθεί στο 15% κατά μέσο όρο. Η μείωση αυτή έχει επιπτώσεις στα τελικά τυροκομικά προϊόντα, που φτάνουν πανάκριβα στο ράφι του καταναλωτή.
«Στηρίξτε μας να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες και να πέσουν έτσι και οι τιμές στο ράφι», είναι το μήνυμα των κτηνοτρόφων προς στο κράτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσει τα νεογέννητα αρνιά πεθαίνουν λόγω των αυξομειώσεων των θερμοκρασιών, ενώ, όπως σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, από την άλλη δεν υπάρχουν κτηνοτροφικά φυτά σε έκταση τέτοια ώστε να στηριχθεί ικανοποιητικά ο κτηνοτροφικός τομέας και να πέσει το κόστος παραγωγής.
«Φέτος η παραγωγή του γάλακτος είναι δύσκολη. Γιατί κάνει “μέγιστα” - “ελάχιστα” ο καιρός. Αυτός ο καιρός έχει επιπτώσεις στη γαλακτοπαραγωγή. Τα ζώα είναι μαθημένα σε ήπιες συνθήκες. Δύο φορές που έχει πέσει χαμηλά και απότομα η θερμοκρασία, έχουν δημιουργηθεί απίστευτα προβλήματα. Άρα φέτος η γαλακτοπαραγωγή είναι μειωμένη. Η ζημιά έχει γίνει γιατί έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες σε νεογέννητα αρνιά. Το ποσοστό της μείωσης στο γάλα της Κρήτης σε σχέση με πέρυσι είναι σίγουρα στο 15%», τόνισε στο neakriti.gr, ο ερευνητής-κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης.
Το γάλα «κόβεται» στα πρόβατα όταν έχουν στρες
Όπως δήλωσε ο Αλέκος Στεφανάκης, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι η μείωση της γαλακτοπαραγωγής λόγω του στρες που βιώνουν τα ζώα όταν έχουμε κακοκαιρία.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Για μένα έχουμε καθυστερήσει ως χώρα πάρα πολύ. Έχουμε καθυστερήσει δεκαετίες και είμαστε σε μία φάση να απωλέσουμε εντελώς τη διατροφική μας επάρκεια. Θα πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα, γιατί, εκτός των άλλων, έχουμε και μια τρομακτική απώλεια της ισόρροπης ανάπτυξης. Έχουμε μια υπερσυγκέντρωση των ανθρώπων στις μεγάλες πολιτείες και έχουμε την ερήμωση των παραγωγικών περιοχών», σημείωσε ο Αλέκος Στεφανάκης.