Κρήτη: Πιάστηκε λαγοκέφαλος «τέρας» - Γιατί είναι ο «φόβος και ο τρόμος» λουόμενων και ψαράδων
Πρόκειται για ένα τοξικό ψάρι, πολύ επιθετικό που μετανάστευσε πριν από χρόνια στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Σε πρόβλημα που χειροτερεύει με την πάροδο των χρόνων γίνεται η παρουσία των λαγοκέφαλων στις ελληνικές θάλασσες. Το ψάρι που μπορεί ακόμα και να προκαλέσει τον θάνατο σε όποιον το φάει εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα δίχτυα των αλιέων, ενώ η επιστημονική κοινότητα αναζητά τον τρόπο για να περιορίσει δραματικά τον πληθυσμό του.
Χρόνια τώρα στη θάλασσα, ο επαγγελματίας ψαράς, κ. Στέλιος Μανετάκης έχει δει κι έχει δει ψάρια κι έχει ζήσει πολλές καταστάσεις μεσοπέλαγα. Αυτό που εντόπισε όμως την Πέμπτη (12/12) το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Βιάννου, στο Καστρί, δεν το είχε δει ξανά. Ένας τεράστιος λαγοκέφαλος που εκτιμάται ότι έχει βάρος περίπου 12 κιλά!
Ο κ. Μανετάκης μίλησε στο Cretalive για αυτή του την εμπειρία, εξηγώντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεται στα δίχτυα του λαγοκέφαλος, αλλά ποτέ τόσο μεγάλος!
Όπως είπε, οι λαγοκέφαλοι - που ως γνωστόν δεν καταναλώνονται γιατί είναι τοξικοί - ταυτίζονται κι επιστρέφουν στο νερό. «Δυστυχώς, δεν έχουν θηρευτές, δεν απειλούνται κι έτσι αυξάνονται δραματικά στο νερό της θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Oι καταστροφές από τους λαγοκέφαλους είναι συχνές σε δίχτυα και αλιεύματα, ενώ οι ψαράδες εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και τη στήριξη τους, απέναντι σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιάζει να έχει παγιωθεί.
Λαγοκέφαλοι: Ο «φόβος και ο τρόμος» των θαλασσών - Πώς θα τον ξεχωρίσετε
Μέχρι στιγμής ο λαγοκέφαλος έχει κάνει την εμφάνισή του στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή των λουόμενων.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα αρκετά επιθετικό ψάρι που πριν χρόνια μετανάστευσε στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Διώρυγας του Σουέζ, με τον αριθμό του να αυξάνεται σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια.
Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο.
Το ψάρι λαγοκέφαλος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: α) Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες, β) Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του, γ) Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.