Κριστίν Λαγκάρντ: Νέα εμφάνιση του ευρώ - Ψάχνει διάσημους Ευρωπαίους για τα νέα χαρτονομίσματα
Κριστίν Λαγκάρντ: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλει να αλλάξει τα χαρτονομίσματα.
Όπως ανέφερε, τα χαρτονομίσματα δεν θα δείχνουν πλέον κτίρια, γέφυρες ή εθνικά σύμβολα, αλλά «διάσημους Ευρωπαίους».όπως τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Τζέιμς Τζόις. «Προσωπικά, μπορώ πολύ καλά να φανταστώ πρόσωπα διάσημων Ευρωπαίων στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή της στην γερμανική RND.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο μια διαδικασία επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ ,με στόχο να τεθούν σε κυκλοφορία σε δύο χρόνια. Με μια καινοτομία μάλιστα: Ο επανασχεδιασμός θα γίνει με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, που θα συγκεντρώσει τις γνώμες των Ευρωπαίων πολιτών για την εμφάνιση των νέων χαρτονομισμάτων.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε δει πρόσωπα στα χαρτονομίσματα γιατί τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία. Για αυτό το λόγο προτιμήθηκε το αρχαίο Κλασικό στυλ για τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, το Ρωμαϊκό στα 10ευρα, γοτθικό για τα τραπεζογραμμάτια των 20 ευρώ, η Αναγεννησιακή περίοδος στα χαρτονομίσματα ων 50 ευρώ, το στυλ μπαρόκ και ροκοκό για το νόμισμα των 100 ευρώ, η αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα για αυτά των 200 και τέλος, η σύγχρονη περίοδος για εκείνα των 500 ευρώ.
Στην ομάδα εργασίας της ΕΚΤ μετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης, με βάση τις προτάσεις των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο διάσημος γραφίστας από το Βερολίνο, Ράιχολντ Γκέρστετερ, επιλέχθηκε να επανεξετάσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης: Ιστορικοί, επιστήμονες των τεχνολογικών, φυσικών και των κοινωνικών επιστημών, εικαστικό.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Κώστας Βαρώτσος, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνει η Κριστίν Λαγκάρντ, στα σημερινά τραπεζογραμμάτια εμφανίζονται «κτίρια που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Προσωπικά, έχω όμορφες αναμνήσεις από το χαρτονόμισμα των πέντε φράγκων με τον Βίκτωρ Ουγκώ που υπήρχε στη Γαλλία πριν από 50 χρόνια. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι προβολής της ευρωπαϊκής ταυτότητας, όπως μια διάσημη εικόνα ή ένα μνημείο».