Κρίσιμο δεκαήμερο για εμβολιασμούς, 12 μίλια, Ραφάλ και ελληνοτουρκικό διάλογο
Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών ζητά ο Τσίπρας συζήτηση στη Βουλή επιλέγει ο Μητσοτάκης. Σε νέα φάση μπαίνει η αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επαναφορά της θέσης για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με την παρουσία μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων έρχεται σε συνέχεια των κλυδωνισμών που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας στην κυβέρνηση αλλά κυρίως την ελληνική κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του εμβολιασμού ζήτησε «την εξασφάλιση των πατεντών από τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα γρήγορα οι απαραίτητες δόσεις.»
Η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ως προς την δεύτερη νέα πρόταση απάντησε ότι «τα 27 καράτη της ΕΕ πορεύονται μαζί Όσον αφορά την αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς» και η συνέχεια της αντιπαράθεσης θα δοθεί στη Βουλή και όχι στην Ηρώδου Αττικού.
Αντί για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να την ζήτα κάνοντας χρήση του άρθρου 142 Α του κανονισμού της Βουλής για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Νομοσχέδια για Ραφάλ και 12 μίλια
Παράλληλα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχέδια τις επόμενες μέρες προκειμένου να τακτοποιηθούν ισάριθμες εκκρεμότητες εν όψει και της διαφαινόμενης επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
- Η επικύρωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος
- Η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου rafale από τη Γαλλία έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εκτιμάται ότι οι συνεδριάσεις θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης εφ όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο διάλογος με την Τουρκία
Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην προσωπική του φιλιά με τον Νίκο Δένδια και έκανε λόγο «για ανοιχτό παράθυρο προκειμένου να υπάρχει ένας καλύτερος διάλογος με την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα στο γραφείο του Νίκου Δένδια με κλειστές πόρτες ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος προερχόμενος από την Τουρκία επισκέφτηκε την Αθήνα.
Στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια του οποίου δεν συζητήθηκαν μόνο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ή ή πανδημία (Η Αλβανία ζήτησε εμβόλια από την χώρα μας και άκουσε το «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»)
Είναι ενδεικτικό ότι στο γεύμα Μητσοτάκη Ράμα που ακολούθησε πέρα από τον Νίκο Δένδια παρακάθησε και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ Ελένη Σουρανή που ασχολείται εις βάθος και εντατικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όλα αυτά ως ένας αγώνας δρόμου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν η οποία χρονικά συμπίπτει και με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στο πλαίσιο των ΜΟΕ (μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης - 61ος γύρος) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
[caption id="attachment_1654226" align="alignnone" width="1024"] Η κ. Ελένη Σουρανή[/caption]
Ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο ξεκινά την Δευτέρα ώστε να αντιληφθούμε πως θα βαδίσουμε σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα το πρώτο εξάμηνο του 2021