Κραυγή αγωνίας από την Αμοργό: Χωρίς παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο το νησί
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αμοργό, μεταξύ άλλων νησιών, καθώς στο νησί δεν υπάρχει γυναικολόγος και άλλες ζωτικής σημασίας ειδικότητες γιατρών, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές και να κινδυνεύουν σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. έγκυες
Μιλώντας στο Action 24, η αντιδήμαρχος Τουρισμού της Αμοργού, Πόπη Δεσποτίδη, έγκυος και η ίδια, σημείωσε: «όλες οι γυναίκες της Αμοργού που είναι έγυες πρέπει να μεταφερθούν στην πόλη που επιθυμούν». «Εγώ πάω Αθήνα, κάποιες άλλες γυναίκες θα πάνε στη Σύρο ή τη Νάξο», είπε.
«Αλλά δεν είναι μόνο η έλλειψη γυναικολόγου. Υπάρχει υποστελέχωση γενικά στο κέντρο υγείας, από παιδίατρο και από γιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο», τόνισε.
Σε ερώτηση αν χρειάζεται να μετακινηθεί κάποια γυναίκα εκτός νησιού για έναν απλό γυναικολογικό έλεγχο, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγυμοσύνης, η αντιδήμαρχος του νησιού απάντησε καταφατικά. «Κάθε μήνα πρέπει να κάνουμε ένα προγραμματισμένο ταξίδι. Το κόστος το πληρώνουμε εμείς», είπε, προσθέτοντας ότι με νέο πρόγραμμα υγείας στο οποίο έχει πρόσβαση το νησί, οι έγκυες μπορούν να κάνουν αίτηση για καλύψουν κάποια από τα έξοδα.
«Η Αμοργός δεν είναι μόνο παραθεριστικό θέρετρο. Έχουμε μόνιμους κατοίκους, η ζωή μας είναι σε επισφάλεια», υπογράμμισε η Ελευθερία Ψυχογιού, δημοτική σύμβουλος στο νησί.
«Στο Κέντρο Υγείας έχουμε μόνο μία γιατρό με ειδικότητα, είναι καρδιολόγος. Βλέπει όλα τα περιστατικά. Βρίσκεται στη διαθεσιμότητα των κατοίκων 24 ώρες το 24ωρο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Οι εφημερίες αυτές έχουν καταγγελθεί ως παράνομες», είπε χαρακτηριστικά.
«Στην Αμοργό έχουμε πάνω από 250 παιδιά και δεν έχουμε παιδίατρο», ανέφερε.
«Ζητάμε άμεσα να καλυφθεί η θέση του γενικού ιατρού, του παθολόγου και του παιδίατρου», τόνισε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει τη σημασία της νησιωτικότητας».