Κράτος «Δεν πληρώνω» - Σε ποιους χρωστάει 3 δισ. το Δημόσιο
Συντάξεις και εφάπαξ που «μένουν στο συρτάρι», φόροι που δεν έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους και απλήρωτα τιμολόγια σε προμηθευτές συνθέτουν το «παζλ» των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, που το φετινό Σεπτέμβριο ανήλθαν συνολικά σε 3,065 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 199 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,866 δισ. ευρώ.
Οι υψηλότερες οφειλές καταγράφονται στα νοσοκομεία με 1,377 δισ. ευρώ, στις επιστροφές φόρων με 590 εκατ. ευρώ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με 641 εκατ. ευρώ από τα οποία ένα μεγάλο ποσό αφορά τη μη καταβολή συντάξεων και εφάπαξ σε δεκάδες χιλιάδες που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν χρόνια στην ουρά.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν το Σεπτέμβριο του 2023 σε 2,376 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 302 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό Σεπτέμβριο που είχαν διαμορφωθεί σε 2,074 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά οι κρατικές οφειλές
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση:
- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate, υπολογίζονται στο ποσό των 1,374 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Σεπτέμβριο 2022 ανερχόταν σε 1, 255 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 385 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι εξακολουθεί η εντός του έτους εμπροσθοβαρής τμηματική καταβολή της ετήσιας επιχορήγησής τους από το Υπουργείο Υγείας, προς διευκόλυνση της ταμειακής τους ρευστότητας και για την εν γένει εύρυθμη λειτουργία τους.
- Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΚΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο ποσό των 545 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 432 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου εφάπαξ παροχών του e- ΕΦΚΑ (πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών - ΕΤΕΑΕΠ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 154 εκατ. ευρώ εντός του τελευταίου εξαμήνου, καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης των εφάπαξ. Επισημαίνεται ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και βάσει στοιχείων που συλλέγονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 εκτιμώνται σε 99 εκατ. ευρώ.
- Για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος), το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανερχόταν στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
- Ως προς τα λοιπά νομικά πρόσωπα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανήλθε στο ποσό των 207 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους διαμορφώθηκε στο ποσό των 173 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις: (α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατά 2 εκατ. ευρώ και (β) των εταιρειών ΕΑΣ ΑΒΕΕ και ΕΑΒ ΑΕ, οι οποίες αποτελούν αμυντικές βιομηχανίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Σεπτεμβρίου 2022 κατά 8 εκατ. ευρώ.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων
Στο πεδίο της φορολογίας οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν συνολικά σε 590 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023 που ήταν 792 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των δικαιούχων οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 210 εκατ. ευρώ από 286 εκατ. ευρώ πέρυσι και οι επιστροφές κάτω των 90 ημερών για τις οποίες έχει εκδοθεί η εντολή πληρωμής ανήλθαν σε 380 εκατ. ευρώ έναντι 506 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο προϋπολογισμό με γνώμονα τη διασφάλιση της ταμειακής ρευστότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εξακολουθεί να ισχύει η καταβολή μέχρι την 20ή Ιανουαρίου κάθε έτους, έως και του ενός τετάρτου της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.