Το φημισμένο κοζανίτικο κιχί... άνοιξε την όρεξη στα Ρεκόρ Γκίνες
Μια ελληνική πίτα έλαβε βραβείο από την επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες! Το φημισμένο κοζανίτικο κιχί «τιμήθηκε» από ανθρώπους του περίφημου βιβλίου που περιλαμβάνει παγκόσμια ρεκόρ ανθρώπινων επιτευγμάτων αλλά και ακραίων φαινομένων του φυσικού κόσμου.
Κανείς από τους ντόπιους και τους πολυάριθμους ξένους δεν πρόκειται να μείνει νηστικός όλο το Δωδεκαήμερο στην Κοζάνη γιατί η πόλη της Μακεδονίας «σερβίρει» μια ξεχωριστή, παραδοσιακή πίτα: το πεντανόστιμο κιχί!
Σε όλους τους Φανούς το βράδυ το βασικό κέρασμα είναι το κρασί και το κιχί, της πίτας με το χειροποίητο φύλλο που αποτελεί το καθημερινό κυρίαρχο σνακ όλων των φούρνων της πόλης.
Το μεγαλύτερο κιχί ετοιμάστηκε φέτος σε φούρνο της Κοζάνης και η ονομαστή πίτα που ετοιμάζεται εδώ και δέκα χρόνια την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς, φέτος έφτασε τα 5,60 μέτρα.
Το κιχί, η κοζανίτικη πίτα, αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα που προσφέρεται δωρεάν μαζί με το κρασί σε όλους τους Φανούς σε όλους τους επισκέπτες.
Ο Γιάννης Σιδέρης και πρωταγωνιστής του Φανού Αϊ Δημήτρης τα «Παρταλόπουλα» ετοιμάζει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο κιχί διεκδικώντας βραβείο Γκίνες. Η νόστιμη κοζανίτικη πίτα με την παραδοσιακή συνταγή γίνεται ανάρπαστη κάθε χρόνο. Στο φούρνο του Γιάννη Σιδέρη η προετοιμασία ξεκίνησε την Κυριακή στις 3 τα ξημερώματα αφού κάθε χρόνο προστίθενται και πόντοι για να είναι έτοιμη και να ψηθεί μέχρι το μεσημέρι.
Για το φετινό κιχί χρειάστηκαν κοντά στα 50 κιλά αλεύρι, 35-36 κιλά τυρί, 9.700 κιλά λάδι, 11.200 κιλά βούτυρο και 32 αυγά!