Κουραμπιέδες και μελομακάρονα από... χρυσάφι! Στα 29 ευρώ το κιλό!
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε. Οι φούρνοι των ζαχαροπλαστείων, που ετοιμάζουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες έχουν πάρει φωτιά. Μαζί τους όμως, έχουν πάρει φωτιά και οι τιμές που «κοιτάζουν» τους καταναλωτές από τις καλογυαλισμένες βιτρίνες, όπως θα δείτε στην έρευνα του Flash.gr.
Εμείς κάναμε μια αυτοψία, στα ζαχαροπλαστεία που διατηρούν καταστήματα σε κάθε γωνιά της Αττικής και καταγράψαμε τιμές που σπάνε κάθε ρεκόρ. Ένα κουτί κουραμπιέδες βάρους ενός κιλού, κοστολογείται στα 29 ευρώ. Το ίδιο κι ένα κιλό μελομακάρονα, σε υποκατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Με λίγα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα πρέπει κανείς να πληρώσει σχεδόν 60 ευρώ, σε περίπτωση που θέλει να πάει δύο κουτιά γλυκά, σε μια επίσκεψη.
Αυτές οι τσουχτερές τιμές, απ' ό,τι φαίνεται δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού τις συναντά κανείς σε αρκετά ζαχαροπλαστεία και σε διαφορετικές γειτονιές. Στα 25.80 το κιλό, οι μπουκιές μελομακάρονων και κουραμπιέδων, πωλούνται στους καταναλωτές σε δεύτερη αλυσίδα που βρίσκει κανείς από τα Δυτικά, Νότια, αλλά και Βόρεια Προάστια. Ίδια τιμή και για τις πιο γκουρμέ τους εκδοχές, με σοκολάτα ή red velvet. Ενώ τα παραδοσιακά σε μέγεθος, αγγίζουν τα 23,90 το κιλό.
Στα ίδια ακριβώς επίπεδα, με μια μικρή μείωση της τάξεως των 40 λεπτών, πωλούνται τα αγαπημένα γλυκίσματα και σε τρίτη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων, που βρίσκει κανείς σε όλα τα προάστια της Αττικής αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δηλαδή στα 23,50 το κιλό, τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες! Τιμές αδικαιολόγητες, μας λέει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.
«Το θέμα είναι για εμάς, εάν δικαιολογείται αυτή η αύξηση και θεωρούμε ότι δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα και μάλιστα υπάρχει και μια νομοθετική διάταξη η οποία ισχύει και η οποία λέει ότι το μεικτό ποσοστό κέρδους δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται από το μεικτό ποσοστό κέρδους που ίσχυε για το συγκεκριμένο προϊόν, τον Σεπτέμβριο του '21. Και ναι μεν επικαλούνται και είναι αλήθεια έως έναν βαθμό, ότι έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος, στο οποίο υπάρχει διακύμανση σημαντική και αυτή τη χρονική στιγμή είναι μειωμένο θα έλεγα σε σχέση με πριν ένα χρόνο, άρα δηλαδή δεν θεωρούμε ότι δικαιολογείται τόσο μεγάλη αύξηση σε αυτά τα προϊόντα και πρέπει να υπάρξει έλεγχος από το αρμόδιο υπουργείο. Διότι, ναι μεν οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, αλλά δεν ζούμε σε καθεστώς ανεξέλεγκτης αγοράς. Πρέπει να ελέγχεται η αγορά και με βάση αυτά τα δεδομένα του μεικτού ποσοστού κέρδους, θα πρέπει να παταχθεί η αθέμιτη κερδοφορία όπου αυτή υπάρχει».
15,20 ευρώ για μόλις τέσσερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!
Σε κατάστημα που πουλά προς 15 ευρώ και 20 λεπτά, μόλις τέσσερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή τέσσερα cupcakes, δεν θα μπορούσαν οι τιμές παρά να είναι τσουχτερές και στα πιο παραδοσιακά γλυκά των εορτών. Κουραμπιέδες, το ταψάκι του μισού κιλού στα 9,25, δηλαδή 18,50 το κιλό. Όσο για τα μελομακάρονα, κλασσικά ή vegan χωρίς ζάχαρη, η τιμή τους διαμορφώνεται στα 10 ευρώ το ταψάκι του μισού κιλού, δηλαδή 20 ευρώ το κιλό. Αν πάλι κάποιος λιγουρευτεί με επικάλυψη σοκολάτας, τότε θα πρέπει να πληρώσει ακριβά. 29 ευρώ και εδώ, για ένα κιλό!
Και η αναζήτηση συνεχίζεται. Μελομακάρονα μικρά, 18 ευρώ το κιλό. Μελομακάρονα μεγάλα, 17. Κουραμπιέδες μικροί 20 ευρώ το κιλό. Κουραμπιέδες μεγάλοι, 19. Κι όλα αυτά, σε ένα ακόμα κατάστημα που επισκέπτονται καθημερινά πολλοί πελάτες. Ενώ σε ζαχαροπλαστείο με υποκαταστήματα σε κάθε γωνιά της Αθήνας, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν 19,80 για κάθε κιλό, από τα γλυκίσματα που τιμούν την παράδοση στο γιορτινό τραπέζι. Μόνο που φέτος, μας λέει η κυρία Καλαποθαράκου, δεν θα μπορέσουν πολλοί να την τιμήσουν αυτήν την παράδοση. Τα μηνύματα που λαμβάνουν στην Ένωση Καταναλωτών είναι απογοητευτικά αφού, όπως τους λένε, ο μισθός έχει κάνει φτερά το πρώτο 20 ήμερο του μήνα...
«Είναι πολύ δύσκολη η περίοδος που διανύουμε. Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα. Έχει μπει το κρύο για τα καλά, που σημαίνει αυξημένες ανάγκες θέρμανσης για τα νοικοκυριά, αυξημένες ανάγκες διατροφής και όλα τα σχετικά. Θα είναι δύσκολος και αυτός ο χειμώνας και αυτά τα Χριστούγεννα. Οι καταναλωτές τις πρώτες 18-20 ημέρες, το μέσο νοικοκυριό, εξαντλεί το εισόδημά του για τα βασικά είδη. Άρα με το περιορισμένο εισόδημα που διαθέτει, θα περάσει δύσκολα. Αυτό βλέπουμε ως καταναλωτές και από τις κλήσεις που λαμβάνουμε που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, που δεν αρκεί το εισόδημα το διαθέσιμο για να καλύψουν τα βασικά, δεν αρκεί για να γιορτάσουν τον Άγιο Βασίλη όπως λέμε. Για να πάρουν κάποια παιχνίδια στα παιδιά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, δυστυχώς».
Και μπορεί τα 29 ευρώ το κιλό να μην είναι ο κανόνας, ωστόσο στην έρευνα που κάναμε για αυτά τα δύο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, διαπιστώσαμε πως πολύ δύσκολα ο καταναλωτής θα τα βρει σε κάποιο ζαχαροπλαστείο κάτω από 16 ευρώ το κιλό.
Στα 13 έως 16 ευρώ το κιλό, στα αρτοποιεία
Την ίδια ώρα, στις προθήκες των αρτοποιείων, οι τιμές που αναγράφονται σε αυτά τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, κυμαίνονται από 13 έως και 16 ευρώ, μας λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.
«Για τα αρτοποιεία σας είπα, είναι 13 έως 16 ευρώ το κιλό. Πέρυσι οι τιμές κινήθηκαν στα 12 έως και 15 ευρώ το κιλό. Ήδη στα μελομακάρονα, από αρχές του μήνα ο κόσμος δοκιμάζει δειλά δειλά, σε όσους έχουν προχωρήσει στην παραγωγή και είναι αρκετοί αυτοί. Έτσι, όσο πλησιάζουν οι γιορτές, αυξάνεται η ζήτηση. Και σε μελομακάρονα και σε κουραμπιέδες.
-Η ποιότητα στα αρτοποιεία διαφέρει;
Όχι.
-Τότε γιατί είναι πιο ακριβά στα ζαχαροπλαστεία;
Ίσως είναι μεγαλύτερο και το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Όχι της παραγωγής. Είναι τα σταθερά κόστη. Αυτό εξαρτάται και από τη θέση του καταστήματος, από το ενοίκιο που έχει.
-Όλα αυτά μετακυλίονται στον καταναλωτή δηλαδή...
Φυσικά, φυσικά».
Πιο χαμηλή είναι η τιμή που θα βρουν οι καταναλωτές στα super markets, η οποία αγγίζει τα 10 ευρώ το κιλό. Μόνο που εκεί, μας λέει ο κύριος Μούσιος, μιλάμε για μαζική παραγωγή, με διαφορετικές πρώτες ύλες...
«Δεν είναι το ίδιο προϊόν. Μπορεί κατ' όνομα να είναι το ίδιο, δεν χρησιμοποιούνται όμως οι ίδιες πρώτες ύλες, είναι μαζική παραγωγή. Γιατί διαφορετικά θα έπρεπε κι αυτά να είναι σε αυτήν την τιμή και να είναι και παραπάνω, γιατί έχουν και το κόστος της μεταφοράς και της μεταπώλησης. Όταν δηλαδή το βούτυρο και ειδικά το κατσικίσιο που χρησιμοποιείται και είναι 99,9% φρέσκο βούτυρο ή ο περμεντές που χρησιμοποιείται στον κουραμπιέ ή το κατσικίσιο της Ελασσόνας που είναι στα ύψη οι τιμές τους , δεν μπορεί να καλύπτονται αυτές οι πρώτες ύλες σε αυτές τις τιμές».