Κουνούπια: Εφαρμογή στα κινητά «δείχνει» σε ποιες περιοχές τσιμπάνε περισσότερο
Κουνούπια: Χαμηλά επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια προβλέπονται ως τα μέσα Ιουνίου στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του ψυχρού Μαρτίου που προηγήθηκε και -σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα που έχει επεξεργαστεί ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- ήταν ο πιο ψυχρός της τελευταίας δεκαετίας.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας Ελένη Κατράγκου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα δεδομένα αυτά, που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόγνωσης Καιρού (ECMWF) και τα δεδομένα επανάλυσης ERA5, αποκαλύπτουν ότι ο περασμένος Μάρτιος ήταν όχι μόνον ο ψυχρότερος των τελευταίων δέκα χρόνων αλλά και κατά 2,24 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερος από τον κλιματικό μέσο όρο της Κεντρικής Μακεδονίας για το διάστημα αναφοράς 1981-2010.
Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε. Σπύρος Μουρελάτος, «είχε ως αποτέλεσμα το πολύ χαμηλό επίπεδο εκκολάψεων κουνουπιών αυτή την περίοδο και συνεπώς πολύ χαμηλά επίπεδα όχλησης». Ο ίδιος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τον Απρίλιο, οι τιμές της θερμοκρασίας και τα επίπεδα των βροχοπτώσεων διαμορφώθηκαν σε κανονικές, γενικά, τιμές, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου επιτρέπουν την πρόβλεψη για χαμηλούς πληθυσμούς προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών αλλά και χαμηλά επίπεδα όχλησης από αυτά ως τα μέσα Ιουνίου.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά δεν επαρκούν για να υπάρξει μια ασφαλής πρόβλεψη των επιπέδων όχλησης από τα κουνούπια σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς, όπως επισημαίνει, θα αρκούσε ακόμη και μία μόνο εβδομάδα βροχοπτώσεων για να ανατρέψει πλήρως την εικόνα αυτή στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα πρώτα δεδομένα για την κυκλοφορία του στην Κεντρική Μακεδονία αναμένονται στα τέλη Ιουνίου.
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών - Επεκτείνονται οι ψεκασμοί
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης της Περιφέρειας. Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι εργασίες του επίγειου έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου από τις κρίσιμες περιαστικές εστίες καθώς και τις αστικές εστίες των πρωτευουσών των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ψεκασμοί έγιναν και στους υπόλοιπους οικισμούς και σε εστίες όπου μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη συγκέντρωση κουνουπιών, όπως πάρκα, κοιμητήρια, νοσοκομεία και φρεάτια μεγάλων πόλεων. Στα τέλη του μήνα θα γίνουν ψεκασμοί σε βόθρους, ενώ ξεκινάει και η επιδημιολογική παρακολούθηση σε συνεργασία με το ΑΠΘ».
Η κ. Δερμεντζοπούλου επισημαίνει, ακόμη, ότι τη διαδικασία παρακολουθεί επιστημονική επιτροπή, διαβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια κάνει κάθε προσπάθεια στο πεδίο αρμοδιότητάς της και υπογραμμίζει ότι καλλιεργείται η συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι οφείλουν να υλοποιούν τα δικά τους προγράμματα για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε λειτουργία το Mosquito Vision και η τηλεφωνική γραμμή 811 244 24
Την ίδια στιγμή, η αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιεί ότι τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες μέρες, για τη φετινή σεζόν, η εφαρμογή Mosquito Vision για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Το κοινό μπορεί, επίσης, να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την γραμμή 800 11 244 24 για σχετικές αναφορές και παράπονα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουρελάτος σημειώνει ότι στην εφαρμογή έχουν προστεθεί φέτος δύο ακόμη λειτουργίες, η επικοινωνία με τους χρήστες για την υπόδειξη δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, μέσω της αποστολής φωτογραφιών και η αξιολόγηση των επιπέδων όχλησης ανά περιοχή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ψηφιακή εφαρμογή πρόβλεψης όχλησης από τα κουνούπια Mosquito Vision», που εντάσσεται στην στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και έχει εταίρους την Οικοανάπτυξη ΑΕ και τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, προβλέπεται η τεχνολογική αναβάθμιση της εφαρμογής και η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για χρήση από την Περιφέρεια και τους διαπιστευμένους φορείς.
Εγκαθίστανται δέκα ακόμη μετεωρολογικοί σταθμοί για την καταγραφή υδρομετεωρολογικών δεδομένων όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, τα επίπεδα βροχής και ο άνεμος. Για τους σταθμούς αυτούς θα γίνει προσπάθεια διασύνδεσής τους με τους υπόλοιπους 30 που λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας, του ΑΠΘ και άλλων φορέων, με σκοπό την ενίσχυση της ορθότητας και της ασφάλειας των προβλέψεων.