Κωστής Χατζηδάκης: «Έχουμε ήδη 43 διαφορετικές διώξεις, επομένως, πού είναι η συγκάλυψη;»
«Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στέλνουν ένα μήνυμα με το μέγεθος τους, τα επεισόδια από την άλλη πλευρά δεν προσθέτουν, αφαιρούν».

Για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να ακούγεται η λέξη «συγκάλυψη» από τη στιγμή που ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις.
Για τις διαδηλώσεις αλλά και τα επεισόδια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε στην ΕΡΤ: «Οι διαδηλώσεις το δικαίωμα, του συνέρχεσαι είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο και αν αυθαίρετο δικαίωμα. Τα επεισόδια είναι πέρα από τους κανόνες τους αποδεκτούς. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στέλνουν ένα μήνυμα με το μέγεθος τους. Τα επεισόδια από την άλλη πλευρά δεν προσθέτουν, αφαιρούν».
«Σε κάθε τραγωδία υπάρχει κάθαρση»
Στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται την αναφορά του πρωθυπουργού σε κύκλους οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν το εθνικό πένθος σε αιτία διχασμού απάντησε: «Κοιτάξτε, για να είμαι ευθύς, πρώτα απ' όλα οφείλω να πω ότι εδώ μιλάμε για μια τραγωδία. Και στην τραγωδία πάντοτε πρέπει να υπάρχει κάθαρση. Και αλίμονο στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση που νομίζει ότι αυτό μπορεί να συγκαλυφθεί. Οι ένοχοι, όποιοι είναι ένοχοι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει εδώ δικαιοσύνη της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Υπάρχει η δικαιοσύνη που έτσι όπως απονέμεται με βάση τους συνταγματικούς κανόνες και αυτό είναι που πρέπει να γίνει» και συνέχισε: «Προσέξτε να δείτε στην πράξη έχουμε αυτή την ώρα. Δεν θέλω να αναφερθώ στο ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ότι παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός, ότι αποπέμφθηκε η διοίκηση του ΟΣΕ κτλ. Αυτή την ώρα που μιλάμε έχουμε όχι μία και δύο, 43 διαφορετικές διώξεις. Επομένως, πού είναι η συγκάλυψη; Μπορούν να πουν ότι φανταζόμαστε ότι είναι εδώ και εδώ και εδώ και να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Αλλά πέρα από το δημόσιο διάλογο, προφανώς να πάνε και τα σχετικά στοιχεία στην Δικαιοσύνη. Υπάρχει εφέτης ανακριτής».
«Η κυβέρνηση θα ήταν αφελής αν πίστευε ότι μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί»
Για το αν η εξεταστική που έκαναν ήταν ανεπιτυχής δήλωσε: «Ανεξάρτητα, από την συζήτηση που έγινε στην Βουλή τότε με την σχετική εξεταστική και ανεξάρτητα από αυτό που πράγματι για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός, είναι ανοικτή η διαδικασία είναι ανοικτή στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν, υπάρχει θέμα, υποψία έστω για κάποιον πολιτικό, ότι υπάρχει εμπλοκή στέλνει το θέμα στη Βουλή».
«Η κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά αφελής, για να μην πω ανόητη, αν πίστευε ότι μπορεί να κρύψει οποιοδήποτε πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και για αυτό το λόγο και παρότι δεν βλέπουμε ότι στοιχειοθετείται κάποια συγκεκριμένη ευθύνη του κ. Τριαντόπουλου, το αντίθετο και το πόρισμα του ΟΑΣΑ περί του αντιθέτου μιλάει. Είπαμε να γίνει προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, για έναν άνθρωπο ο οποίος δήλωσε, περίπου, όχι περίπου, προσβεβλημένος από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. (..) Αλλά αν θέλαμε να το κρύψουμε, θα λέγαμε δεν προχωρούμε τώρα, επί κάμποσες μέρες θα κληθούν μάρτυρες, θα καταθέσουν, θα υπάρχει εξέταση διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι θα προσκομίσουν τα δικά τους στοιχεία και αυτό πρέπει να γίνει συνολικά. Διότι εδώ δεν πρέπει να μείνει ερωτηματικό« πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία»
Παράλληλα, για το τι προκαλεί τον κοινωνικό διχασμό απάντησε: «Με ρωτήσατε και στην αρχή και δεν απάντησα γιατί δεν ήθελα να ξεκινήσω αντιπολιτευόμενος την αντιπολίτευση. Ήθελα να υπογραμμίσω ότι ναι, υπάρχει τραγωδία και στην τραγωδία πρέπει να υπάρχει κάθαρση. Από κει και πέρα, ενώ πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει αυτήν την ώρα να πείσει, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι ενεργεί με τον σωστότερο τρόπο. Την ίδια στιγμή, τα ίδια και μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία. (…) Και τι γίνεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Έχουμε βασικά δυο κόμματα, την Πλεύση Ελευθερίας και της κα Κωνσταντοπούλου και την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου που δίνουν τον τόνο από την αρχή.
Μίλησαν για τρένα. Ο κ. Βελόπουλος για τρένα, για βαγόνια φαντάσματα μίλησαν για 56 αγνοούμενους. Έβγαλε η Νέα Δημοκρατία τα σχετικά tweets τα οποία είχε κάνει ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός στη συνέχεια μέσα σ΄ όλα τα άλλα, πέρυσι κατατέθηκε πρόταση μομφής από τον κ. Ανδρουλάκη για την περιβόητη μονταζιέρα. Όλα αυτά έχουν καταρρεύσει. Τώρα η ιστορία μετά έχουμε την ιστορία με το περιβόητο ξυλόλιο, δεν έχει αποδειχθεί τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα(…) Έχουμε και το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους που αναφέρεται στη σιλικόνη. Τώρα θα μπούμε σε συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι θέματα των ειδικών. Το Χημείο λέει ότι μπορεί να εκραγεί».