Λαγουβάρδος στο Flash: Με μεγάλη διάρκεια η σκόνη - Ποιες περιοχές θα «χαθούν»
Τι θα γίνει με το «πορτοκαλί νέφος» - Ποιες περιοχές θα έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις
Αφρικανική Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες. Το αποπνικτικό κοκτέιλ που αρχίζει να επηρεάζει από σήμερα τη χώρα μας, αυτήν τη φορά θα έχει και μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τον οποίο συνομιλήσαμε.
Ο κύριος Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, μας προειδοποιεί μέσω του Flash.gr για τις περιοχές της Ελλάδας που θα «χαθούν» ξανά από τον χάρτη εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων, ενώ όπως τονίζει, οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και την Τρίτη…
«Το επεισόδιο το οποίο θα ξεκινήσει ουσιαστικά από απόψε ή αύριο, θα είναι μικρότερης έντασης αλλά φαίνεται ότι θα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή θα έχουμε αρκετά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, τουλάχιστον για ένα τετραήμερο, πενθήμερο. Μπορεί μέχρι και την Τρίτη, αλλά οι συγκεντρώσεις θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαμε την προηγούμενη φορά, στις 23-24 Απριλίου. Και αυτό το φαινόμενο, αφορά κυρίως τις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Πελοπόννησος και Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη που είναι στο νότιο τμήμα της χώρας, επηρεάζονται περισσότερο με αυξημένες συγκεντρώσεις κοντά στο έδαφος, οπότε κι αυτό μας ενδιαφέρει γιατί εκεί βρίσκονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες».
Όσο για το «πορτοκαλί νέφος» που έπνιξε τη χώρα τον Απρίλιο και το οποίο κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αποκλείεται να «ξαναχτυπήσει», αυτή τη φορά, στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο…
«Εξαρτάται και από την ώρα φυσικά. Πιθανόν να το καταγράψουμε στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά η εκτίμησή μου είναι πως οι συγκεντρώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες για να δούμε κάτι αντίστοιχο. Θα το αντιληφθούμε φυσικά γιατί θα δημιουργηθεί θολούρα στον ουρανό, όπως βλέπουμε τις περισσότερες φορές, αλλά εκτιμώ πως δεν θα δούμε αυτό που συνέβη τον Απρίλιο. Εκτός απροόπτου φυσικά. Άλλωστε είμαστε κοντά στη μεγαλύτερη πηγή ερημικής σκόνης, στη Σαχάρα, επομένως αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε διαχρονικά και θα τα έχουμε».
Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή, με τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης
Τι ρόλο μπορεί να παίζει η κλιματική αλλαγή ακόμα και στα επεισόδια της αφρικανικής σκόνης που καταγράφονται από τους επιστήμονες, εκτός από τους εαρινούς μήνες και τον χειμώνα;
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν έχει αποδειχθεί μια αύξηση της συχνότητας του φαινομένου, ωστόσο οι ηπιότεροι χειμώνες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του…
«Αυτό που βλέπουμε σε ορισμένους χειμώνες , μια περίοδο που συνήθως δεν είχαμε επεισόδια σκόνης, είναι πως επειδή γίνονται ηπιότεροι και έχουμε αρκετούς νοτιάδες -κάτι το οποίο δεν ήταν πριν τόσο σύνηθες- τώρα μπορεί να έχουμε και μεταφορά σκόνης νωρίτερα μέσα στην περίοδο. Γιατί η κανονική περίοδος των επεισοδίων, είναι Μάρτης, Απρίλιος και Μάιος. Τώρα μπορεί να το δούμε να συμβαίνει και νωρίτερα, μέσα στους χειμωνιάτικους μήνες κατά τους οποίους, όντως στο παρελθόν δεν ήταν τόσο συχνό. Επομένως, μπορεί να υπάρχει μια επέκταση της χρονικής περιόδου που εμφανίζονται επεισόδια σκόνης».
Συνεπώς, παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της οποίας φαίνεται να έχουμε και ηπιότερους χειμώνες;
«Ναι, σε αυτό ναι, παίζει ρόλο. Έχουμε ηπιότερους χειμώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγούν και σε κάποια επεισόδια σκόνης μέσα στο χειμώνα. Αν έχουμε χειμώνες πιο ήπιους σημαίνει ότι έχουμε ανέμους νότιους. Αν έχουμε βοριάδες - μετατόπιση δηλαδή από τον Βορρά- καθαρίζουν τα πάντα , όταν όμως έχεις μια κυκλοφορία που έρχεται από τον Νότο που είναι πιο γλυκές οι θερμοκρασίες, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις και μεταφορά σκόνης και μέσα στο χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή η επέκταση της χρονικής περιόδου, κατά την οποία εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια».
Όσο για τις ευπαθείς ομάδες, τονίζει μέσω του Flash.gr ο έγκριτος μετεωρολόγος, ειδικά στις νοτιότερες περιοχές της χώρας που οι συγκεντρώσεις θα είναι αυξημένες και κοντά στην επιφάνεια, καλό θα είναι να δείξουν λίγη περισσότερη προσοχή και να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, αφού θα υπάρξει μια σχετική επιβάρυνση των ανθρώπων που έχουν προβλήματα, από τα αιωρούμενα σωματίδια.