Κορυφώνεται η «διαμάχη» Vegans VS Κρεατοφάγων: Διαλύονται ακόμα και οικογένειες
Όταν μία παράδοση φτάνει στο σημείο να «χαλάει σπίτια»
Τα αμνοερίφια στριφογυρίζουν αργά στη σούβλα. Από επάνω τους τσιμπολογούν παρέες και το κρασάκι ρέει άφθονο. Δίπλα στο αρνάκι και το κατσικάκι, «διεκδικούν» τη θέση τους το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, που κατέχουν και αυτά μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι της Λαμπρής. Η εικόνα γνωστή. Ελληνική. Παραδοσιακή. Δεν είναι όμως για όλους, το ίδιο ευχάριστη.
Η κοινότητα των Vegans, οργανώνεται, διαμαρτύρεται και αντιδρά για τη σφαγή, όπως τη χαρακτηρίζουν, που θα γίνει εν όψει της Κυριακής του Πάσχα. Και για μια ακόμη χρονιά η διαμάχη κρεατοφάγων και vegans καλά κρατεί, ενώ όπως δηλώνει στο Flash.gr η κυρία Έλλη Στούρνα, υπεύθυνη επικοινωνίας και συνιδρύτρια του Vegan Life, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που έχει ως στόχο τη διάδοση του vegan τρόπου ζωής στην Ελλάδα και τον κόσμο, όταν υπάρχει νεκρό ζώο στο τραπέζι, δεν είναι δυνατόν να γιορτάσουν…
«Δεν μπορούμε και να γιορτάσουμε όταν για εμάς εκείνη την ώρα συμβαίνει κάτι που μας στενοχωρεί. Κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε να το καταλάβει. Δηλαδή αν αντί για το αρνί ήταν ένας σκύλος, θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε σε ένα τραπέζι που υπάρχει ένας νεκρός σκύλος; Δεν θα μπορούσαμε!
-Η συνύπαρξη vegans και κρεατοφάγων, καταλήγει σε διαμάχη πολλές φορές;
Ναι, γιατί πολλοί άνθρωποι γίνονται αμυντικοί και νιώθουν ότι κρίνεις ή επιτίθεσαι στις αρχές με τις οποίες μεγάλωσαν, στις παραδόσεις τους, στις αξίες τους.
-Μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι ή και νεότεροι;
Και νεότεροι. Για παράδειγμα, εμείς ανεβάσαμε κάποια βίντεο στο TikTok που κάναμε μια δράση για τη σφαγή που θα γίνει και έχουμε γύρω στα 2.000 σχόλια με βρισιές. Είναι λίγο σοκαριστικά τα σχόλια και προέρχονται στην πλειοψηφία τους, από νεαρούς άνδρες. Στο Instagram βεβαίως, έχουμε τελείως άλλη αντίδραση. Συνεπώς δεν είναι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι τόσο επιθετικοί συνήθως. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι στην τελική έχουν μεγαλώσει και μια μεσογειακή διατροφή που δεν είναι τόσο εμπλουτισμένη με κρέας.»
«Διαμαρτυρία Vegans το απόγευμα στο Σύνταγμα» «Μη σφάζετε αρνιά» «Η σφαγή δεν είναι αγάπη». Χύθηκε πολλή ηλεκτρονική μελάνη το τελευταίο διήμερο, μετά τη συγκεκριμένη δράση που πραγματοποίησαν περίπου 120 ακτιβιστές της vegan κοινότητας, στο Σύνταγμα. Η είδηση που καλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης με τους πρωταγωνιστές της δράσης να κρατούν πλακάτ με διάφορα μηνύματα και να προσφέρουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στους περαστικούς, προκειμένου να δουν πλάνα ακόμη και από τα σφαγεία, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι τα σχόλια και οι επιθέσεις που δέχτηκαν, λένε, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο, αλλά και στα social media στη συνέχεια.
Το βίντεο που ανέβασαν στη δημοφιλή πλατφόρμα του Τικ Τοκ με τίτλο…«Λέμε όχι στη βία, λέμε ναι στη ζωή. Αυτό το Πάσχα , ας γιορτάσουμε χωρίς θύματα» ήταν αρκετό για να ξεσπάσει μάχη, μας εξηγεί η κυρία Στούρνα. 1.300 κοινοποιήσεις, 1.400 σχόλια, τα περισσότερα από κρεατοφάγους, διανθισμένα σε πολλές περιπτώσεις -τονίζει- με ύβρεις και διάθεση ειρωνείας. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αντιδράσεις των χρηστών, αναφέρουν τα εξής:
- Αρνάκι άσπρο και παχύ, της σούβλας το καμάρι!
- Ζούμε ανάμεσά σας δυστυχώς…
- Αύριο θα σφάζω αρνάκια γάλακτος…Θα σας στείλω βίντεο! Καλή Ανάσταση!
- Αχ αμόρφωτοι να ξέρατε πόσο το αγαπάω το κατσικάκι όταν το βλέπω μπροστά μου στο πιάτο και έχει βράσει καλά…ή το αρνάκι παϊδάκια στη σχάρα.
- Να ξεσηκώνονταν έτσι και για τους ίδιους / για τους συνανθρώπους Έλληνες καλά θα ήταν…Τα λύσαμε όλα και μας έμεινε αυτό.
Δηλαδή αν δεν τα καταναλώσουμε θα αφήσουν τον πληθυσμό τους ανεξέλεγκτο και θα τα ταΐζετε εσείς με τις οικονομίες σας - Έχω σφάξει κότες!
- Με πείσατε.
Υπάρχουν ωστόσο και οι πιο ψύχραιμες φωνές, που χωρίς διάθεση ειρωνείας, απαντούν πως το να επιλέγει κάποιος κρέας στη διατροφή του ή το να γιορτάζει και να τιμά το Πάσχα, με τα γνωστά παραδοσιακά έθιμα της χώρας μας, δεν σημαίνει πως δεν αγαπά ή δεν φροντίζει τα ζώα. Είναι όμως και αυτή μια επιλογή δική τους, από τη διατροφική αλυσίδα που άλλωστε, ακολουθεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ενώ στην ίδια εξίσωση μπαίνουν πολλές φορές και ιατρικοί λόγοι, που καθορίζουν τη διατροφή ενός ατόμου.
«Διαρρηγνύονται ακόμη και οικογενειακές σχέσεις!»
Κι αν η Εβδομάδα των Παθών και το βράδυ της Ανάστασης έχει ως σκοπό να μας διδάξει υπομονή, αγάπη, πίστη και Αναγέννηση, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν είναι αρκετό. Οι διαφορετικές διατροφικές επιλογές, είναι σε θέση να διαταράξουν, μας λέει η συνιδρύτρια του Vegan Life, ακόμη και οικογενειακές σχέσεις. Γι αυτό και πολλά μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας, είτε «απομονώνονται», είτε συναντούν άλλα μέλη της ίδιας κοινότητας, είτε επιλέγουν να φύγουν ακόμη και στο εξωτερικό. Μακριά από τα έθιμα της Κυριακής του Πάσχα…
«-Επιλέγουν δηλαδή να φύγουν ακόμη και στο εξωτερικό; Ισχύει αυτό;
Ισχύει. Πάρα πολλοί άνθρωποι που μιλάω αυτές τις ημέρες, επιλέγουν είτε να περάσουν μόνοι τους τις γιορτές, είτε με φίλους, είτε να φύγουν και αυτό γιατί η αλήθεια είναι ότι τίθεται και ένα ερώτημα. Η οικογένειά μου προτιμάει το σούβλισμα περισσότερο, από το να είμαι εγώ στο τραπέζι; Εμένα η δική μου οικογένεια δεν το προτιμά και η μητέρα μου, παρόλο που δεν είναι vegan, ξεκίνησε να κάνει την vegan εκδοχή του τραπεζιού, γιατί προτιμούσε να έχει εμένα στο τραπέζι.
Υπάρχει δηλαδή αυτή η αγωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που διαρρηγνύονται οι σχέσεις τους, όταν τίθεται πλέον το ερώτημα αν έχω κι εγώ μια θέση στο τραπέζι που πληγώνομαι από αυτό. Συνεπώς, προτιμάς να με έχεις στο τραπέζι; Γιατί δεν είναι απλώς ότι υπάρχει και λίγο κρέας μέσα σε μια σαλάτα, είναι ολόκληρο έθιμο που είναι αρκετά brutal. Ακόμα και για κάποιους που δεν είναι vegan. Για πολλούς ανθρώπους, είναι απωθητικό αυτό το έθιμο.»
Η «Μανιταρίτσα» αντί για μαγειρίτσα και το «κοκορέτσι» με τα… μακαρόνια του παστίτσιου!
Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να είναι vegan, δεν σημαίνει ότι είναι μακριά και από τη θρησκεία, τονίζει η κυρία Έλλη Στούρνα μέσω του Flash.gr και διευκρινίζει πως ο βιγκανισμός, είναι μια ηθική φιλοσοφία ζωής. Υπάρχουν άνθρωποι, μας λέει, που είναι vegan και είναι ορθόδοξοι, καθολικοί, βουδιστές. Άνθρωποι που θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι την Κυριακή και-όπως και όλοι οι υπόλοιποι- θα μοιραστούν εμπειρίες, θα δημιουργήσουν αναμνήσεις, θα γευτούν γεύσεις. Μόνο που η μαγειρίτσα, γίνεται…μανιταρίτσα και το «κοκορέτσι», τυλίγεται με μακαρόνια του παστίτσιου.
«Ένα πολύ κλασσικό φαγητό που το επιλέγουν και πολλοί άνθρωποι που δεν είναι vegan, γιατί δεν τους άρεσε και ποτέ η μαγειρίτσα, είναι η λεγόμενη «μανιταρίτσα». Πάρα πολλοί άνθρωποι πλέον, γιατί είναι πολύ γνωστή συνταγή, επιλέγουν να φτιάξουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα με τις μυρωδιές της, απλά με μανιτάρια και όχι με κρέας. Από την άλλη, μπορεί να βρούμε σχεδόν όλες τις συνταγές που έχουμε συνηθίσει. Ακόμα και vegan κοκορέτσι υπάρχει, που τυλίγουμε με μακαρόνι παστίτσιου γύρω γύρω διάφορα υλικά. Αν κανείς ψάξει, μπορεί να βρει όλα αυτά.»