Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στα κόμματα για τα ομόφυλα ζευγάρια
Tο τελευταίο διάστημα, ακόμα και μεταξύ βουλευτών της ΝΔ, υπήρχε η εντύπωση πως η αντίδραση του Α. Σαμαρά στο θέμα της αδείας εργασίας σε μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στην χώρα, έγινε «κατόπιν συμφωνίας». Δηλαδή ότι ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός «συμφώνησαν» να υπάρξει αυτή η αντίδραση, ώστε να συγκρατηθούν δεξιοί ψηφοφόροι που δεν ήταν θετικοί στην συγκεκριμένη κίνηση.
Όμως, η εντύπωση αυτή πια δεν υπάρχει μια και η τελευταία δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, με την οποία ουσιαστικά ζήτησε από όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων, να ψηφίσουν αρνητικά. Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ αναρωτιούνται αν και τι έχει στο μυαλό του ο πρώην αρχηγός τους και κάνεις αυτές τις κινήσεις.
Πάντως χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ Μαρινάκης, έριξε και αυτός την «βολή» του κατά του Α. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει αποχή από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, λέγοντας έτσι ουσιαστικά πως τώρα που βρίσκει λάθος την άποψη (που προτείνει ο Κ Μητσοτάκης στους διαφωνούντες) είναι ανακόλουθος. Αναμένουμε την συνέχεια.
Μοντέλο Βορίδη
Όσον αφορά τώρα τον υπουργό Μάκη Βορίδη, που έχει εκφράσει εδώ και καιρό την διαφωνία του για το ζήτημα, να σας ενημερώσω ότι επειδή σκέφτεται πολύ σοβαρά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο (και όχι να κάνει αποχή) θα έχει απ΄ότι μαθαίνω κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να δουν «τι μέλλει γενέσθαι». Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βορίδης είναι υπουργός στον πρωθυπουργό. Δηλαδή από τους κοντινούς στον κ Μητσοτάκη υπουργούς. Α και κάτι ακόμα. Ξέρω δυο τουλάχιστον βουλευτές που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο και όταν συνάδελφοι τους τους ρωτούν αν θα κάνουν αποχή ή θα καταψηφίσουν λένε, συνωμοτικά, «ότι κάνει και ο Μάκης»….
Ξεχάστηκαν τα άλλα
Πάντως το θέμα αυτό, έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση, «χωρίς να υπήρχε κανένας λόγος, καμμιά ανάγκη», όπως λέει μέλος του υπουργικού συμβουλίου (της νέας γενιάς) και προσθέτει πως «με την συζήτηση που ανοίξαμε, χάθηκαν από την επικαιρότητα , νομοσχέδια όπως αυτό για την επιστολική ψήφο αλλά και αυτό των ιδιωτικών πανεπιστημίων που είναι μεγάλες αλλαγές στις οποίες έπρεπε να επενδύουμε».
Με την άποψη αυτή συμφωνούν αρκετοί υπουργοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν πως τώρα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού η οποία καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για την πλειοψηφία». Και μάλλον έχουν δίκιο στην εκτίμηση τύπους αυτή. Όσο πιο μακριά από τις Ευρωεκλογές η ψήφιση, τόσο καλυτέρα για την κυβέρνηση…
Πολιτικές επιλογές
Κόντρα βλέπω να έχουμε το επόμενο διάστημα στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ. Η Ν Δ, που έχει πλειοψηφία, αναμένεται να προτείνει και πάλι τον σημερινό Πρόεδρο. Όμως, το ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει να κοντράρει και κατεβάζει για πρόεδρο τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων, λέγοντας πως θα πρέπει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας να είναι και επικεφαλής όλων των δήμαρχων. Προς το παρόν φαίνεται να βρίσκει στήριξη και από αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Δύσκολα βέβαια θα κερδίσει, αλλά είναι και αυτό σημείο για προβληματισμό. Αντίθετα στην Ένωση Περιφερειαρχών, τα πράγματα είναι πιο απλά. Θα εκλεγεί οποίον η ΝΔ θέλει, μια και έχει την συντριπτική πλειοψηφία. Πάλι τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, βλέπω Πρόεδρο.
Παλιό δίκτυο
Επιστρατεύεται η ΕΥΔΑΠ για να διευθετηθεί το πρόβλημα στο σύστημα ύδρευσης της Ζακύνθου που φέρνει στα σπίτια νερό με πετρέλαιο. Έσπασε σωλήνας με πετρέλαιο και το καύσιμο διέρρευσε στο υδροδοτικό σύστημα. Προφανώς τα Επτάνησα είναι μακριά από την Αττική που δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ αλλά να θυμίσουμε ότι και στην περίπτωση της καταστροφής του δικτύου του Βόλου πάλι η εταιρεία της πρωτεύουσας είχε κινητοποιηθεί. Πάντως το θέμα των παλιών αγωγών ύδρευσης είναι μεγάλο και αφορά ολόκληρη τη χώρα. Γιαυτό άλλωστε όπως μου είπαν κάποιοι που γνωρίζουν, σημαντικό ποσότητα του πόσιμου νερού, ίσως και πάνω από 15% του συνόλου, χάνεται στο παλιό δίκτυο.
Πολεμικές ευκαιρίες
Να πούμε ότι οι πόλεμοι φέρνουν δεινά αλλά και ευκαιρίες. Έτσι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) του Νίκου Κωστόπουλου, βλέποντας τις ανάγκες που έχουν προκύψει για βλήματα μεγάλου διαμετρήματος στον πόλεμο της Ουκρανίας, συμμάχησαν με τον τσεχικό όμιλο CSG για να σχηματίσουν μία κοινοπραξία η οποία θα παράγει τέτοιου τύπου πυρομαχικά. Και μετά την έγκριση του ΔΣ της εταιρείας (που σημειώστε ότι έχει και τις σχετικές πιστοποιήσεις του ΝΑΤΟ ως προς την παραγωγή) ο σχετικός φάκελος έχει προωθηθεί αρμοδίως για έγκριση. Και εφόσον αυτή δοθεί, η κοινοπραξία θα μπορεί να συμμετάσχει και σε σχετικούς διαγωνισμούς παραγωγής όπλων.
Χωρίς πάτο
Ο εν δυνάμει συνέταιρος της ΕΑΣ, η CSG Group, είναι επίσης μια εταιρείας με προφίλ παραγωγής οπλικών συστημάτων (άλλωστε η άλλοτε Τσεχοσλοβακία ήταν από τους σημαντικότερους παραγωγούς όπλων), με ετήσιο τζίρο της τάξης του 1,4 δισ. δολαρίων το 2022 και επικεφαλής τον 30χρονο δισεκατομμυριούχο Μιχαλ Στρνάντ, που πήρε τα ηνία της εταιρείας από τον ιδρυτή πατέρα του και ίσως δεν θεωρείται το «καλύτερο» παιδί στην Πράγα. Θα μου πείτε, που βλέπω το πρόβλημα;
Προσωπικά δεν βλέπω κάτι το επιλήψιμο, αλλά αυτό που γνωρίζω, είναι ότι και μόνο η συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς κοστίζει αρκετά. Χώρια τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν και τις οποίες κατά τις πληροφορίες θα αναλάβουν ως επί το πλείστον οι Τσέχοι. Οπότε, αν και δεν αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις, τηρώ τις επιφυλάξεις μου, ώστε να μην πέσουν και άλλα λεφτά στο ...βαρέλι.