Κορονοϊός Βρετανία: 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο για ταξιδιώτες από 33 χώρες της «κόκκινης λίστας»
Οι επιβάτες που φτάνουν από σήμερα στην Αγγλία από τις 33 χώρες της «κόκκινης λίστας» θα πρέπει να περάσουν 10 ημέρες σε καραντίνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπως προβλέπουν οι νέοι συνοριακοί περιορισμοί που σχεδιάστηκαν για να σταματήσουν την εξάπλωση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Η εφαρμογή του συστήματος, το οποίο καταρτίστηκε νωρίτερα μέσα στο μήνα, σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης για την πρόληψη μιας άλλης υποτροπής που θα οδηγούσε σε κρίση, μετά το δεύτερο κύμα ενός πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, που ανάγκασε τη χώρα να εισέλθει σε ένα παρατεταμένο lockdown στις αρχές του χρόνου.
Τα νέα περιστατικά μόλυνσης, οι νέοι θάνατοι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται δραστικά και εμβόλια έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά υπουργοί της κυβέρνησης ανησυχούν για το ενδεχόμενο «εισαγωγής» νέων παραλλαγμένων στελεχών από το εξωτερικό, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πρόοδο.
«Καθώς αυτός ο θανατηφόρος ιός μεταλλάσσεται, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις άμυνές μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Οι κανόνες που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα θα ενισχύσουν το σύστημα καραντίνας και θα παρέχουν ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στα σύνορα κατά νέων παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση έχει καταγράψει 4.963 δωμάτια ξενοδοχείων, τα οποία θα πρέπει να δεσμευτούν εκ των προτέρων ως τμήμα ενός «πακέτου καραντίνας». Παράλληλα σε κατάσταση αναμονής για τη χρήση τους έχουν τεθεί άλλα 58.000 δωμάτια.
Στην κόκκινη λίστα των χωρών έχουν συμπεριληφθεί η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Πρόγραμμα Εμβολιασμού
Η Βρετανία αναμένει η εβδομαδιαία προμήθειά της εμβολίων κατά της COVID-19 να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να χορηγεί στον κόσμο την πρώτη δόση του εμβολίου την ώρα που αρχίζει επίσης να χορηγεί την δεύτερη δόση, σημείωσε ο Χάνκοκ παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στον BBC Radio.
"Ελπίζουμε όντως ότι η συνολική ποσότητα της εβδομαδιαίας προμήθειας θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η παραγωγή γίνεται γρηγορότερη και αυτό είναι στο σχέδιο", σημείωσε.
"Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι να φτάσουμε να προσφέρουμε σε όλους όσοι βρίσκονται στις κατηγορίες 1 ως 9 μιας δόσης ως τα τέλη του Απριλίου και ταυτοχρόνως να κάνουμε τις δεύτερες δόσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα", πρόσθεσε.
Το παγκοσμίως μεγαλύτερο και γρηγορότερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται ως η μεγαλύτερη πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κρίση της μετά την Μεγάλη Ύφεση και ανατρέψει την φυσιολογική ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Το Ισραήλ έχει τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής στην διάθεση των εμβολίων σε αναλογία με τον πληθυσμό του και έπονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν.